Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ny planeringsplattform testas i öst och väst

Publicerad: 18 januari 2018, 06:30

Foto: Thinkstock

Kol-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och psykiatribolaget Wemind ska under våren utvärdera ett nytt digitalt verktyg för behandlingsplaner.


Ämnen i artikeln:

Digital vårdKolÅngestDepressionSahlgrenska universitetssjukhuset

Bakom det digitala verktyget ligger det lilla svenska mjukvaruföretaget Frisq som tidigare arbetat med att ta fram applikationer för olika patientorganisationer. Verktyget, med namnet Frisq care, blev CE-märkt innan jul och under våren ska det testas i två metodutvärderingar.

Med verktyget kan patienten och all relevant vårdpersonal arbeta kring planeringen av vården utifrån den behandlingsplan som respektive vårdgivare lägger upp.

– Projekten handlar om patienter som är i kontinuerlig kontakt med vården och som har komplexa vårdflöden. Vid kol-centrum är det exempelvis ett team från sju olika personalkategorier som interagerar kring patienten, säger Martin Irding, vd för Frisq, till Dagens Medicin.

Verktyget är tomt på information och det är upp till vårdgivarna att fylla det med innehåll från exempelvis Socialstyrelsens nationella riktlinjer och relevanta frågeformulär. Enligt Martin Irding finns det i dag ett generellt behov för flera grupper med kroniska sjukdomar att få processerna kring sin vård digitaliserade. Han skulle därför gärna se en ordentlig digitalisering av vårdens kunskapsstyrning så att exempelvis de nationella riktlinjerna för vård vid astma och kol blir något annat än ett pdf-dokument på hundratals sidor.

I både Västra Götalandsregionen och i Stockholms läns landsting förebereds nu övergången till framtidens vårdinformationsmiljö som är tänkt att vara något mer än de digitala patientjournaler som används i dag.

Hur väl kommer er plattform att docka in i de här vårdinformationsmiljöerna som ännu inte finns?

– Vi kommer att lägga oss nära den datastandard som förmodligen kommer att bli standard i framtiden, nämligen HL7 FHIR. Det ligger också i linje med de kravspecifikationer som ställs när de här regionerna ska upphandla sina nya vårdinformationsmiljöer, säger Martin Irding.

Han förklarar att plattformen därmed kommer att vara framtidskompatibel och att den även kan användas gentemot dagens patientjournaler.

Vid kol-centrum sker pilottestningen av Frisq care genom en metodstudie som är tänkt att löpa några månader. Efter det ska Västra Götaland fatta beslut om ett bredare införande även i andra delar av regionen. Wemind har tecknat ett pilotavtal för två av bolagets enheter i Stockholm under 2018. Även där är tanken att utvärderingen eventuellt kan leda till ett bredare införande i resten av psykiatribolagets enheter.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev