Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Ny strategi ska aktivera stillasittande östgötar

Publicerad: 16 oktober 2015, 10:15

Region Östergötland ska råda bot på östgötarnas stillasittande livsstil i ett nytt projekt, lett av folkhälsovetare Matti Leijon – och det gäller att tänka nytt.


Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

– Det vi kände i Östergötland var att frågan om fysisk aktivitet hängde lite i luften. Det finns ingen samlad strategi som exempelvis FaR (fysisk aktivitet på recept) passar in i, säger Matti Leijon.

Genom att skapa möten ska Matti Leijon arbeta fram en strategi för hur mäniskor kan bli mer aktiva i vardagen. Han vill få med dem som annars är svåra att fånga in i friskvårdssammanhang och nå ut till alla grupper i samhället.

– Om man säger att man gör en strategi eller kampanj för att få folk att börja röra på sig mer, så är risken att man bara når de redan frälsta. Man når de som redan är aktiva, som blir ännu mer aktiva.

Projektet drar i gång i januari 2016 och förhoppningen är att konkreta aktiviteter ska initieras 2017. Det Matti Leijon vill är att få ett underifrånperspektiv, han vill dels samla röster från utsatta grupper, dels vill han samla olika aktörer, kommunerna, den idéburna sektorn och idrottsorganisationer.

– Om vi ska kunna jobba effektivt så är det bra om olika aktiviteter hos olika aktörer förstärker varandra. Vill vi ordinera recept på fysisk aktivitet i hälso- och sjukvården så är det ju bra att det finns ett utbud i exempelvis idrottsrörelsen. Vill vi få människor att cykla är det viktigt att det finns cykelmöjligheter och så vidare.

Det handlar om att sänka trösklarna för att få människor att röra på sig mer. Enligt Matti Leijon är Region Östergötland ofta långt framme i den här typen av sammanhang, man är snabb på att tänka nytt och ser behovet av att göra någonting för att öka människors möjligheter till hälsa.

Han är själv aktiv i ett projekt där supportrar till regionens stora idrottslag får träna tillsammans i lagens lokaler. Gruppen består framför allt av överviktiga män som under tolv veckor får följa ett tränings- och kostprogram.

– Här tänker vi helt nytt. De här männen kanske vill vara i grupp med andra män som är i en situation som liknar deras egen. Det är ett koncept som vi har tagit från Skottland, som man har gjort i skotska elitklubbar i fotboll, som är väl utvärderat och ett jättebra koncept.

Matti Leijon tror att det finns fler liknande kopplingar man kan göra och på så vis nå fram till människor. Och idéerna finns ute bland folket.

­– Om jag går in i ett möte så kanske jag har tankar och idéer om vad de kan göra, men jag vill att de ska komma på det själva, då blir det effektivare.

Relaterat material

Patienter med högt blodtryck hann inte träna

Motion på recept fungerade för dem som var minst aktiva

Aktivitet på recept blir allt vanligare

Patienterna gillar rörelse på recept

VICTORIA MAAHERRA

Ämnen i artikeln:

Region Östergötland

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev