fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nya strategier för att sy ihop bemanningen

Publicerad: 24 mars 2016, 06:30

Foto: Thinkstock

Rapporterna om överbelägg­ningar, under­bemanning, larmande fack­klubbar och personal är legio sommar­tid. Nu planerar sjukhusen för hur denna sommar ska tacklas.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneNyköpings lasarettSkånes universitetssjukhusHelsingborgs lasarettStockholms läns landstingKarolinska universitetssjukhusetÖstersunds sjukhusSahlgrenska universitetssjukhuset

Eländigt. Så beskriver Maria Söderkvist, divisionschef för medicinsk service på Nyköpings lasarett rekryteringsläget. Strategin för i år innebär bland annat att sjuksköterskor som vidareutbildat sig får återgå till sina gamla arbetsplatser över sommaren i stället för att introduceras på sina nya. Sjuksköterskor som är chefer måste jobba kliniskt i högre grad än tidigare.

– Kanhända får vi förhandla med facket om att förlänga semester­perioden, från maj till september, i semesterutläggningen, säger ­Maria Söderkvist.

Skånes universitetssjukhus bommade igen akutmottagningen i Lund nattetid under två sommarmånader förra året.

På Helsingborgs lasarett be­ordrades övertid, och Region Skånes nota till bemanningsföretag har rusat i höjden.

Det är för tidigt att säga exakt hur regionen kommer att lösa situationen i år, enligt regionens HR-direktör Ann-Sofi Bennheden.

– Vi utgår från att vi ska ha akutmottagningen i Lund öppen. Planeringen pågår för fullt och det är först när man vet hur bemanningsläget ser ut som man eventuellt behöver justera planeringen. Vi uppfattar läget som ljusare när det gäller rekrytering av sjuksköterskor.

Antalet sjuk- och undersköterskor i regionen har ökat: Vid slutet av 2015 var antalet sjuksköterskor 75 fler än ett år tidigare, och undersköterskorna var 299 fler.

Även i Stockholm är det akutmottagningarna som har det tuffast, och förra sommaren larmade exempel­vis ledningen för Karolinska universitetssjukhusets akut om oro för patientsäkerheten. Samordning mellan vårdgivarna är en viktig del i årets sommarplanering, enligt chefläkare Anna Nergårdh.

Sjuksköterskor på Östersunds sjukhus tvingades i fjol att avbryta semestern och jobba dubbelpass. Morötterna för att klara årets bemanning liknar tidigare års: 10 000 kronor för den som skjuter upp en semestervecka och några tusen­lappar för den som passar på att ta ledigt tidigt under sommaren.

– Vi har helgpaket på akutmottagningarna. Jobbar man fredag till söndag är man ledig övrig tid med bibehållen heltidslön, säger personal­strateg Anni Åsén.
”Man väntar in i det sista”

På Sahlgrenska universitets­sjuk­huset slutade sommaren med anmälningar till Arbetsmiljöverket. I år ska antalet vårdplatser ”hänga ihop mer med bemanningen” på bland annat en hårt drabbad medicinklinik, säger HR-chef Jerker Gussmo.

Betyder det färre vårdplatser?

– Det vet vi inte än. Vi jobbar ut­ifrån behovet av vårdplatser och när vi bestämt det bemannar vi efter det.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har frågat sina lokala företrädare om hur diskussionerna går inför sommaren.

– Vi har fått till svar att ingen pratar med oss. Signalerna är att våra förtroendevalda är mer oroliga än arbetsgivaren, man väntar in i det sista.

Sineva Ribeiro anser att den enda lösningen på följetongen sommarbemanningsproblem inom vården är att värdera sjuksköterskeyrket högre och höja lönerna.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev