Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nytt avtal för bättre vård för de mest sjuka äldre

Publicerad: 8 juli 2016, 08:38

Carina Lindkvist och Maria Nyman Stjärnskog.

Foto: Samuel Åsgård

Den första september införs ett nytt avtal om hemsjukvården mellan regionen och kommunerna i Skåne. De var på plats i Visby för att berätta hur avtalet ska ge bättre vård för de mest sjuka äldre.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Avtalet mellan Region Skåne och de 33 skånska kommunerna har förhandlats fram under lång tid. Nu återstår bara formaliteter innan det börjar gälla den första september.

– Det här avtalet innebär att vi samlar allt för patienterna med intentionen att det ska bli en tryggare situation för dem, säger Carina Lindkvist, avdelningschef för socialtjänst, vård och omsorg på Kommunförbundet i Skåne.

Hon deltog i ett seminarium som Region Skåne anordnade på fredagen om hur framtidens vård för de mest sjuka äldre ska organiseras. Det nya skånska avtalet lyftes fram som ett exempel på hur vården för denna grupp kan förbättras.

– Vi tror att det här kan skapa en kontinuitet. Tanken är att slopa så många övergångar som möjligt för patienterna, säger Maria Nyman Stjärnskog (S), regionråd i Skåne, som också deltog vid seminariet.

Avtalet fokuserar på fyra delar som kommunerna och regionen ska samverka kring. Den första handlar om teambaserad vård där kommunala sjuksköterskor samarbetar tätare med regionanställda läkare kring vården av de mest sjuka äldre. Den andra delen siktar in sig på de patienter som stundtals har en sviktande hälsa och tidvis måste lämna sin ordinarie vård. Dessa ska få smidigare övergångar än i dag mellan olika delar av sjukvården. För det tredje ska kommunerna och regionen samarbeta för att hitta riskgrupper där de kan sätta in förebyggande åtgärder för att till exempel förhindra onödiga sjukhusinläggningar. Det fjärde fokusområdet i avtalet är rehabilitering där kommunerna och regionen ska göra en utredning om hur de kan förbättra sin samverkan.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev