Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nytt avtal mellan SKL och Vårdförbundet

Publicerad: 16 maj 2019, 19:41

Till slut har parterna enats om ett nytt avtal för över 90 000 sjuksköterskor, röntgensjuksköterskor, barnmorskor, och biomedicinska analytiker.


Ämnen i artikeln:

SKRVårdförbundet

Förhandlingarna har varit hårda. För en dryg månad sedan kallades medlare in. Nu finns till slut ett centralt avtal mellan Vårdförbundet och SKL och Sobona, som är de kommunala företagens arbetsgivarorganisation. Och parterna verkar nöjda.

”Avtalet ger goda förutsättningar att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen i vården, genom bland annat en flerårig prioritering av löner till särskilt yrkesskickliga, möjlighet till lönekarriär och en bra löneutveckling under hela yrkeslivet”, skriver Vårdförbundet på sin hemsida.

Särskilt nöjda säger sig Vårdförbundet vara med att ha fått igenom kravet om löneökningar för särskilt yrkesskickliga, som förbundet drivit hårt.

Även Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säger sig vara nöjt med ”10 000 kronors-frågan”. Det ”förbättrar möjligheterna till ökad lönespridning och fortsatt god löneutveckling i vården”, säger Joakim Larsson (M), ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation i en kommentar från SKL.

Så lät det dock inte tidigare. SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl menade i april att frågan om extra ersättning till särskilt yrkesskicklig vårdpersonal hörde hemma på lokal nivå.

– Den frågan är särskild problematisk eftersom det handlar om central styrning medan vårt uppdrag i grunden är lokal lönebildning. Dessutom är det på en nivå som långt överstiger löneökningstakten för övriga på arbetsmarknaden, och det har vi som centrala parter att förhålla oss till, sade Niclas Lindahl då till Dagens Medicin.

Men precis som i tidigare avtal finns det i det nya inga siffror för procentuella löneökningar. ”I avtalet framhålls att målet är en prioritering av särskilt yrkesskickliga för att öka möjligheten till lönekarriär inom yrket över tid”, skriver SKL.

Det finns alltså inga angivna nivåer för löneökningarna utan dessa ska skötas lokalt. Huruvida lönepåslaget för särskilt yrkesskickliga verkligen blir 10 000 kronor är ännu inte klart. ”Det finns tydliga skrivningar om att lokal lönebildning ska lyfta de erfarna nyckelpersoner som halkat efter under flera år. (...) Nu påbörjas ett gediget lokalt arbete för att nå målet 10 000 kronor mer till särskilt yrkesskickliga under avtalsperioden”, skriver Vårdförbundet.

Arbetstidsregleringen blir också uppdaterad i det nya avtalet. Från och med den 1 april nästa år regleras den genomsnittliga veckoarbetstiden vid ständig nattjänstgöring till 34 timmar och 20 minuter, för alla. Tidigare har vissa grupper i kommunerna varit undantagna.

Det slås också fast i avtalet att då en arbetstagare genomfört en längre utbildning, såsom en specialsjuksköterskeutbildning, ska chef och medarbetare ha ett samtal om arbetsuppgifter och lön, med avseende på arbetstagarens nya kompetens.

Det nya centrala avtalet gäller retroaktivt från 1 april 2019 till 31 mars 2022 och är möjligt att säga upp efter två år.

Artikeln uppdateras.

Relaterat material

Vårdförbundet: Det ska finnas pengar

SKL och Vårdförbundet tar in medlare

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKRVårdförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev