Få hela storyn
Starta din prenumeration
Omvårdnad
Publicerad: 22 oktober 2015, 05:00
Foto: Thinkstock
Stockholms läns vård av funktionshindrade är numera kommunernas ansvar. Det tinar upp det tidigare frysta läget i frågan om kommunalisering av länets hemsjukvård.
Ämnen i artikeln:
Stockholms läns landsting– Allas uppfattning är att en kommunalisering skulle göra vården bättre och mer sammanhållen för invånarna, säger Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge och den som ska föra kommunernas talan under de kommande diskussionerna med landstinget.
Medan landets övriga kommuner, en efter en, har övertagit ansvaret för hemsjukvården från landstingen har Stockholms län fastnat. En utredning som var tänkt att leda fram till en kommunalisering av hemsjukvården nu i år strandade redan 2013. Det gick helt enkelt inte att komma överens.
Men nu är arbetet åter i gång. En gemensam ledningsgrupp med politiker från landsting och kommuner ska diskutera samverkansfrågor i allmänhet och kommunaliseringsfrågan i synnerhet.
– Jag skulle säga att det var skatteväxlingen vi föll på under utredningen sist. Det var svårt att hitta en rimlig kostnadsfördelning. En gemensam skatteväxling slår olika, vissa kommuner skulle få det väldigt mycket dyrare medan andra skulle få det väldigt mycket billigare, säger Martina Mossberg.
Hon tror att förutsättningarna att lyckas är större den här gången. Kommunaliseringsprojektet ska inte bli någon långbänk.
– Vi har inte satt någon deadline, men jag tycker att fem år låter orimligt långt borta. Det här ska inte vara något omöjligt, alla andra landsting har ju klarat av det.
Till stor del kan arbetet underlättas av den nyss genomförda kommunaliseringen av bland annat hemsjukvården av personer som bor i bostad med särskild service enligt LSS (se faktaruta). Visserligen vill varken Martina Mossberg eller Gunilla Hjelm-Wahlberg på kommunförbundet KSL gå så långt som att säga att LSS-kommunaliseringen är ett steg på vägen mot en helt kommunaliserad hemsjukvård, men båda tror att arbetet kommer gå lättare när kommunaliseringen av LSS-vården nu är avklarad.
– Vid årsskiftet kommer en skatteväxling ske mellan kommunerna och landstinget för LSS-vården. När den vården är ute ur diskussionerna verkar det som att kommunerna kommer ha mer likvärdiga vårdkostnader. Detta borde underlätta för en kommunaliserad hemsjukvård i stort, säger Martina Mossberg.
– Och vi kan titta på LSS-delen och se hur kommunaliseringen har funkat där. Var går gränserna för ansvarsfördelningen mellan kommun och landsting? Vem ska betala plåster, vem ska stå för hjälpmedel? De svaren kan man ta med sig i kommande diskussioner, säger Gunilla Hjelm-Wahlberg.
Sedan den 1 oktober ansvarar kommunerna i Stockholms län för sjukvården av personer som bor i bostad med särskild service och daglig verksamhet enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Kommunaliseringen innefattar basal hemsjukvård (inklusive enstaka hembesök) samt primärvårdsrehabilitering.
ANNA-CAJSA TORKELSSON
Ämnen i artikeln:
Stockholms läns landsting