tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nytt nederlag för hälsokontot

Publicerad: 28 maj 2018, 09:52

Foto: Norstedts juridik, Jens Krey

Förvaltningsrätten ställer sig bakom Datainspektionens beslut att stoppa det personliga hälsokontot Hälsa för mig.

Ämnen i artikeln:

E-hälsomyndighetenDatainspektionen

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Turerna kring den tjänst där alla svenskar skulle kunna lagra sina personliga hälsodata fortsätter. För ett drygt år sedan, precis dagarna innan tjänsten skulle lanseras stoppades den av Datainspektionen som ansåg att hanteringen av personuppgifter skulle komma att strida mot såväl personuppgiftslagen som offentlighets- och sekretesslagen.

E-hälsomyndigheten, som har i uppdrag att ta fram tjänsten, överklagade Datainspektionens beslut till förvaltningsrätten, I förra veckan avslog domstolen överklagandet vilket i praktiken gör att Datainspektionens beslut står kvar. Vad som blir nästa steg är oklart.

”Vi ska nu analysera domen i detalj och utifrån det överväga nästa steg. Det är för tidigt att säga vilken tid analysen kommer att ta, men vi kan konstatera att ett överklagande ska ske inom tre veckor”, skriver Carl Jarnling, chef för invånartjänster på E-hälsomyndigheten, i ett mejl till Dagens Medicin.

Det personliga hälsokontot Hälsa för mig hade redan innan myndigheternas tvist stött på patrull. Dels överklagades E-hälsomyndighetens tillsdelningsbeslut och drogs i en två år lång juridisk process innan det slutligen stod klart att företaget Capgemini skulle driva tjänsten. Dels framkom frågetecken kring vem som skulle få tillgång till hälsodatan om dataservrarna skulle vara placerade utomlands.

Hur mycket processerna kring Hälsa för mig hittills har kostat är svårt att sammanställa. E-hälsomyndigheten har tidigare mörkat hur mycket den betalar den advokatfirma som hjälpt till i den senaste processen mot Datainspektionen.

Hälsa för mig

Det personliga hälsokontot, kallat Hälsa för mig, är en elektronisk tjänst som E-hälsomyndigheten ska tillhandahålla enligt ett uppdrag från den förra regeringen.

Tanken med kontot är att alla medborgare ska kunna lagra uppgifter om sin hälsa både säkert och kostnadsfritt. Lagringen ska ske både genom egen dokumentation, journaler och genom olika appar. Det är medborgaren/patienten som själv äger innehållet i kontot, som enligt E-hälsomyndigheten blir ett komplement till andra tjänster som finns inom vården.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev