Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nytt schema ska locka tillbaka sjuksköterskor

Publicerad: 30 augusti 2016, 14:13

Sjukhuset i Sundsvall.

Foto: Eva Coos Berglund

Hälften av sjuksköterskorna på ortopedavdelningen på Sundsvalls sjukhus är stafettsjuksköterskor, och bara hälften av vårdplatserna är öppna. Nu ska ett nytt schema testas i ett pilotprojekt för att locka tillbaka personal.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset i SundsvallLandstinget Västernorrland

Det nya schemat ska göra arbetsmiljön bättre för sjuksköterskorna och undersköterskorna. Tanken är att avdelningen ska bli mindre beroende av stafettpersonal och i stället anställa direkt till sin egen organisation.

I det nya schemat ska 87 procent av arbetstiden vara ute i vården och övrig tid kan personalen lägga på återhämtning och kompetensutveckling. Det resulterar i något färre jobbhelger: I stället för att arbeta två av fem helger, ska sjuk- och undersköterskorna arbeta två av sex, det vill säga var tredje.

– Vi kommer inte ha järnkoll på vad folk gör de dagarna. Vi följer det på annat sätt, som sjuktalen på avdelningen, påpekar Johan Nilsson, länsverksamhetschef för ortopedin, Landstinget Västernorrland.

Trots att sjuksköterskorna och undersköterskorna nu ska få mer ledig tid blir det inte färre händer ute i vården, säger han. Man går inte på full styrka, endast 16 av 33 vårdplatser är öppna. Och de ska man klara även med mer egendisponerad tid för personalen.

– Nu undrar du kanske om vi kommer upp till 33 igen. Det är väldigt långt dit. Jag hoppas jag har fel, men jag tror inte vi gör det till slutet av 2017, säger Johan Nilsson.

Slutet av 2017 är sluttiden för projektet med det nya schemat. Men slår projektet väl ut kan det permanentas och spridas till andra delar av både sjukhuset och landstinget.

Idén kommer från personalen och studenter och har utarbetats med de verksamhetsansvariga. Förutom schemaändringar ska nyrekryterade få mer introduktion och man kommer att arbeta mer med mentorskap och team.

Finns inte risken att ni rekryterar personal från andra avdelningar på sjukhuset?

– Meningen med annonsen är att locka tillbaka personal utanför sjukhuset. Men visst kan det bli intern konkurrens. Den risken måste vi ta.

Det nu pågående projektet gäller enbart ortopedin på Sundsvalls sjukhus, inte Örnsköldsvik eller Sollefteå. Där är personalsituationen inte lika allvarlig.

Vårdförbundet har ingen förtroendevald på avdelningen, men har informerats under resans gång.

– Det här är inget vi sätter oss emot. Ortopedavdelningen är väldigt drabbad och det håller inte i längden, säger Annika Kiel Olsson, vice avdelningsordförande i Vårdförbundet Västernorrland.

Du ser inga nackdelar alls?

– Nej, det kan inte bli värre än vad det är. Det är bara att hoppas att fler följer med på tåget.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev