Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Nytt trygghetslarm med basstation i armband

Publicerad: 22 maj 2019, 07:00

Dagens trygghetslarm inom äldreomsorgen bygger enligt industridesignern Hanne Pålsson på en 40 år gammal teknik.

Foto: Thinkstock

Dagens trygghetslarm inom äldreomsorgen inger falsk trygghet. Det tycker Hanne Pålsson, industridesigner med ett förflutet inom hemtjänsten som håller på att ta fram en helt ny typ av larm.


Som egenföretagare och utvecklare av ett nytt mobilt trygghetslarm talar hon givetvis i egen sak när hon räknar upp bristerna på dagens larm. Verkligheten är dock att fler än en tidningsrubrik i år har handlat om stormar som slagit ut trygghetslarm och äldre som lämnats flera timmar på golvet för att larmet inte fungerat.

Sedan år 2016 har Hanne Pålsson arbetat med att lösa brister som hon identifierat genom studier samt intervjuer med hemtjänstpersonal och larmcentraler. Ett problem, enligt henne, är att många av dagens trygghetslarm inom äldreomsorgen bygger på gammal teknik som uppfanns på 1970-talet. Det är ett tvådelat larmsystem med en basstation i hemmet och en larmknapp som brukaren har på sig.

- Det betyder att larmet fungerar inom en viss räckvidd, men även inom den räckvidden har det hänt att brukare försökt larma utan att få någon hjälp. Väggar och möbler kan förhindra att signalen kommer fram, sa Hanne Pålsson när hon berättade om sin produkt på e-hälsomässan Vitalis i Göteborg.

Den fysiska utformningen är ett annat problem som leder till många falsklarm. Ibland räcker det med att någon lutar sig mot larmknappen för att larmet ska gå i gång. Det finns också stora problem med återkoppling. Som brukare vet du sällan om någon noterat att du larmat.

- När jag jobbade tio år i hemtjänsten, både före och under min industridesignutbildning, lyste en lampa varje gång som man trycket på larmet. Men det gav ingen notis om man tryckt rätt eller att signalen gått fram, sa Hanne Pålsson.

Nästa år räknar hon med att lansera en ny produkt som lösa problemen.

- Vi har helt enkelt tagit basstationen och tryckt in den i ett silikonarmband. Den lyser upp rött när du aktiverar larmet och lyser rött hela vägen tills någon svarar på andra sidan. Då lyser den grönt och du kan kommunicera direkt via högtalaren i armbandet, sa Hanne Pålsson.

För att undvika falsklarm krävs ett ”panikgrepp” för att aktivera larmet.

- Det sker med att aktivt greppa armen i stället för att trycka nedåt. Vi undviker falsklarm genom att göra det lite svårare att aktivera larmet utan att göra knappen hårdare, sa Hanne Pålsson.

Relaterat material

Krisplan för trygghetslarm behövs

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev