fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Omsorgscheferna flyr Karlskrona

Publicerad: 9 maj 2016, 08:29

Foto: Thinkstock

På ett år har tio omsorgschefer i Karlskrona kommun sagt upp sig. ”Kaos” i arbetsmiljön, är fackets förklaring.


Fackförbundet vision larmar om en ohållbar arbetstyngd för kommunens äldre- och handikappomsorg, rapporterar P4 Blekinge. Problemen bottnar i att cheferna ständigt förväntas klara fler och fler administrativa arbetsuppgifter. Det kan handla om att lägga scheman, ringa in vikarier eller sköta rehabärenden.

– Medlemmar ringer och gråter i telefonen. De känner sig jättestressade och trötta. Flera är faktiskt nära sjukskrivningar, säger Marie Petersson, ordförande i Visions kommunavdelning till lokalradion.

Svaren är ju hela tiden att ”vi tittar på detta, vi arbetar med detta”, men vi tycker att man verkligen måste göra något handlingskraftigt.

Enligt henne har arbetssituationen varit ansträngd länge men nu är den värre än någonsin. Marie Petersson anser att chefsuppdraget behöver tydliggöras så att cheferna avlastas. Hon får stöd av arbetslivsforskaren Linda Corin. I en intervju med Dagens Medicin uttryckte hon sig nyligen så här om kommunchefernas arbetssituation:

– Administrativa frågor, fastighetsfrågor, juridiska frågor, rekryteringsfrågor. Allt ligger på deras bord! Man måste börja diskutera vad cheferna egentligen ska göra.

Enligt P4 Blekinge utlovar äldreomsorgs- och handikappcheferna, Martin Olsson och Claes Wiridén, åtgärder för att underlätta i chefernas vardag. Men Marie Petersson är skeptisk.

– Svaren är ju hela tiden att ”vi tittar på detta, vi arbetar med detta”, men vi tycker att man verkligen måste göra något handlingskraftigt. Det måste bli verkstad av det.

Annars riskerar både cheferna och brukarna att bli lidande.

– Det blir svårare att nå chefen när man behöver det, helt enkelt, säger Marie Petersson.

Relaterat material

Ohållbara arbetsvillkor för varannan kommunchef

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev