Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Örebro vill utbilda avancerade specialistsjuksköterskor

Publicerad: 24 mars 2015, 13:05

Universitet föreslår karriärvägar för sjuksköterskor inom primär- och akutsjukvård.


I morgon, onsdag, ska företrädare för Region Örebro, Vårdförbundet och Örebro universitet träffas för att fortsätta diskutera möjligheten att starta de utbildningar som kan ta sjuksköterskor till ”den nya supernivån”, skriver Vårdfokus.

Tanken är att den nuvarande masterutbildningen vid universitetet ska utvecklas till utbildningar för dem som vill bli avancerade specialistsjuksköterskor inom områdena akutsjukvård och primärvård.

– Det måste finnas sätt för duktiga och ambitiösa sjuksköterskor att göra karriär och utvecklas, men ändå stanna i arbetet nära patienterna. Att utbilda fler till avancerade specialistsjuksköterskor, som är nivån över specialistsjuksköterska, skulle utveckla professionen, säger Ulrica Nilsson, professor vid institutionen för hälsovetenskap och medicin, Örebro universitet, till tidningen.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om avancerade specialistsjuksköterskor i kirurgisk vård, se artikel nedan. Enligt Vårdfokus har Örebro och Linköpings universitet bjudit in Svensk sjuksköterskeförening och andra intresserade lärosäten för att börja arbetet med att ta fram en gemensam utbildningsplan för avancerade specialistsjuksköterskor i Sverige.

Relaterat material

Avancerad SpecSsk

deb”Det råder redan en rollförvirring i svensk sjukvård”

deb”Låt oss utreda konsekvenserna innan vi läkare släpper uppgifter”

deb”Därför behöver svensk kirurgi den nya sjuksköterskerollen”

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev