Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Oreglerad skönhetsbransch ska utredas på nytt

Publicerad: 23 oktober 2017, 09:00

Foto: Thinkstock

Den som skadas av skönhetsingrepp har i dag i princip ingenstans att vända sig. Nu vill regeringen utreda hur skyddet kan stärkas.


Trots att många skönhetsbehandlingar både kräver medicinsk kompetens och har betydande hälsorisker, finns det ingen lag som direkt reglerar skyddet för den som blir skadad. Behandlingarna omfattas inte av de lagar som gäller inom hälso- och sjukvården, eftersom de inte har som syfte att behandla sjukdomar eller skador.

Det bristande skyddet har varit känt länge, men lagändringar har dröjt. Nu ska Socialstyrelsen utreda saken. Myndigheten ska undersöka om estetiska behandlingar ska omfattas av samma skydd som gäller för andra behandlingar inom sjukvården, och hur det i så fall ska vara reglerat.

"Det är skrämmande att i princip vem som helst i dagsläget kan göra stora medicinska ingrepp på en annan människa och sedan stå helt utan ansvar om det går fel", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Socialstyrelsen ska också undersöka hur en person som skadas vid skönhetsbehandling ska kunna kompenseras.

Unga kvinnor är överrepresenterade i statistiken över dem som drabbas, enligt regeringen. Och den som köper skönhetsoperationer förblir utan skydd ännu en tid — Socialstyrelsen ska redovisa uppdraget först om cirka ett år.

Den tidigare ”Skönhetsutredningen” på samma område har fått kraftig kritik av flera remissinstanser, och därför bedömer regeringen att den inte kan ligga till grund för lagstiftning. Regeringen anser däremot att frågan måste hanteras och inte kan lämnas olöst, därav det nya uppdraget.

Relaterat material

Lag ska reglera skönhetsoperationer

Utredaren vill reglera skönhetsingrepp

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev