Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Oro för ambulansens nya system

Publicerad: 12 september 2016, 06:14

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån

Nu införs det efterlängtade nya digitala systemet i Stockholms ambulanser. Men den viktiga EKG-funktionen testades aldrig skarpt i pilotprojektet i våras. Därför är personal orolig för patientsäkerheten.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdStockholms läns landsting

Det nya systemet Frapp är välkommet. Det gamla är rejält utslitet och det har varit svårt att hitta reservdelar. Hjärtövervakningen fungerar inte som den ska i vissa ambulanser och landstinget har fått dammsuga olika institutioner utomlands för att hitta delar.

Frapp ger ambulanspersonalen ny utrustning för bland annat journalsystem och navigation. En av de viktigare delarna är att EKG ska kunna tas och skickas till exempelvis hjärtintensiven. Det var något som skulle ha testats i skarpt läge under pilotprojektet tidigare i våras. Men det gjordes aldrig.

– Den delen kommer i gång först nu. Hjärtintensivavdelningarna var inte redo att starta, åtminstone inte överallt, säger Ann Eva Askensten, avdelningschef för Särskilda vårdfrågor och projektägare för Frapp.

I stället testas hjärtövervakningen först nu, när systemet rullas ut på bred front i landstinget. Och det finns personal som oroas över att Frapp införs i den skalan utan att sådana tester gjorts.

– Det är många som upplever att man bara SKA genomföra det här, utan att tänka kritiskt först. Det system vi har i dag lämnar en hel del att önska. Men vad man börjar se nu är att man haft för bråttom i den här processen, säger Henrik Johansson på ambulansförbundet Alarm.

Ambulanspersonal som Dagens Medicin talat med påpekar riskerna med att skicka vital data såsom EKG utan att ha testat i skarpt läge först: det kan finnas buggar som man inte upptäckt än och det skulle kunna skapas fördröjningar i den akuta vården, vilket kan äventyra patienters liv.

Men Ann Eva Askensten är inte orolig.

– Vi har gjort alla tester man kan göra i skrivbordsmiljö och alla de verifieringarna är godkända och klara. Och vi har en patientsäkerhetsbedömning som är gjord och som säger att det är mer patientsäkert att börja än att inte göra det. Men vi måste köra det i skarpt läge för att verkligen veta vad som behöver ändras.

Hon menar att EKG-funktionen är ordentligt testad även om det inte är gjort i skarpt läge tidigare, och att personal som använt Frapp är mycket positiva.

Karl Söllvander, ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet, är dock inte så säker.

– Jag har varit delaktig i en pilot till viss del. Men jag kan inte känna full tillit till systemet innan jag vet att det är testat och adekvat. Vi har ändå med patientsäkerhet att göra.

Om EKG-funktionen hade testats i våras, hade du känt dig tryggare då?

– Absolut. Dels hade jag varit mer familjär med handhavandet av systemet, dels hade jag vetat hur systemet funkar med sjukhuset. För mig är det en gåta att man inte testar ett system fullt ut när man har ett pilotprojekt. För mig är det meningen med en pilot.

Relaterat material

Så dåligt är it-stödet för ambulansvården

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev