Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Oro i kommunerna när Mas-råd försvinner

Publicerad: 3 mars 2015, 13:09

Socialstyrelsen har upphävt sina allmänna råd om medicinskt ansvariga sjuksköterskor.


– Det är ju ganska oroligt ute i våra Mas-led just nu och vissa är mer oroliga än andra, säger Ulla Olsson, ordförande i Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor, till Dagens Medicin.

I början av februari i år upphävde nämligen Socialstyrelsen sina allmänna råd om medicinskt ansvariga sjuksköterskor. Råden var visserligen gamla och korresponderande inte speciellt väl med aktuella lagar, förklarar Ulla Olsson vidare. Men:

– Innan man upphäver någonting så borde man ha kommit med något annat, säger hon.

Föreningen har utan resultat framfört den synpunkten till Socialstyrelsen.

Ulla Olsson och resten av styrelsen i Riksföreningen för medicinskt ansvariga sjuksköterskor har planeringsdagar och är just i färd med att skriva ett brev till Socialstyrelsen för att framföra medlemmarnas oro.

Men vad innebär det då att de allmänna råden försvinner? Att det ska finnas en ansvarig sjuksköterska i kommunen står ju fortfarande i lagen.

– Ja, precis, och därför har Riksföreningens styrelse inte sett det här så allvarligt. Men eftersom våra medlemmar framför oro vill vi kommunicera det med Socialstyrelsen och höra hur man har tänkt. Har man tänkt förtydliga det här på något sätt?

Rent konkret, var det något som fanns i de allmänna råden som inte täcks av lagen?

– Nej, det enda som saknas är att det inte står ordet Mas. Men det står ansvarig sjuksköterska.

Dagens Medicin har sökt ansvariga på Socialstyrelsen för en kommentar.

Fotnot. Socialstyrelen har vid samma tillfälle även upphävt sina allmänna råd om verksamhetschef inom hälso- och sjukvård.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev