Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Oro när ambulanser dras in

Publicerad: 27 juni 2013, 12:20

Patientsäkerheten är hotad, larmar ambulanssjuksköterskor sedan ambulanser i NU-sjukvården dragits in.


På grund av personalbrist har ambulanser i Uddevalla, Strömstad, Dals Ed och Hallinden fått dras in under sommarperioden, rapporterar tidningarna Bohuslänningen och Expressen.

– Det är en dragspelseffekt; under sommaren ökar patienttrycket med fler turister, samtidigt som vi har färre bilar än vanligt. Vi är oroliga för patienternas liv och säkerhet, säger ambulanssjuksköterskan Magnus Fondin till Expressen.

Anledningen till att ambulanser dragits in är att NU-sjukvården inte lyckats rekrytera tillräckligt med personal för att täcka upp sommarperioden. I början av juni saknades fortfarande bemanning till 200 arbetspass och situationen har inte gått att lösa med övertid, skriver NU-sjukvården på sin hemsida.

– De förändringar vi gör i sommar är gjorda mot bakgrund av hur belastningen ser ut under olika tider på dygnet i olika delar av vårt område. På så vis ska påverkan bli så liten som möjligt. Men om och i så fall i vilken utsträckning det här kommer att påverka gemene man går inte att uttala sig om förrän i efterhand, säger Ulf-Peter Lundberg, verksamhetschef för akutkliniken, på hemsidan.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev