Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Otillåten ambulanssjukvård i svenska fjällen

Publicerad: 11 april 2016, 12:45

”Norge har inte fullt lagliga förutsättningar att göra det här jobbet. Eftersom norsk ambulanspersonal inte är legitimerad kan de inte söka svensk legitimation”, säger Anna-Lena Alfreds.

Foto: Thinkstock

Norsk ambulans får inte alltid hjälpa till vid olyckor och tillbud på den svenska sidan gränsen. Men det gör den ändå.


Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenVästra GötalandsregionenLandstinget i VärmlandVästerbottens läns landstingNorrbottens läns landstingAmbulanssjukvård

Inträffar det en olycka i den svenska fjällvärlden kan norsk vägambulans vara närmare än sina svenska kollegor. Inom norsk ambulanssjukvård saknas dock sjuksköterskor vilket gör att den, enligt Socialstyrelsens föreskrifter, inte får bedriva sjukvård i Sverige.

Enligt Anna-Lena Alfreds, beredskapschef i Region Jämtland-Härjedalen, innebär det formella hindret dock inte att de norska ambulanssjukvårdarna avstår från åka över gränsen om det inträffar en olycka.

– Rent praktiskt funkar det så att de gör det ändå. Och kanske många gånger på vår begäran via SOS Alarm till den norska larmcentralen, säger hon till Dagens Medicin.

Enligt Anna-Lena Alfreds är problemet inte isolerat till Region Jämtland-Härjedalen utan ser i princip likadant ut längs hela den svensk-norska gränsen, från Västra Götalandsregionen till Norrbotten.

– Det händer nog rätt ofta, att Norge åker in och hjälper oss, säger Anna-Lena Alfreds.

Vad skulle det innebära om man följde Socialstyrelsens föreskrifter och olegitimerad norsk personal inte längre hjälpte till i Sverige?

– Det skulle vara väldigt dåligt för svensk sjukvård och särskilt om man diskuterar utifrån allvarliga olyckor. Men det är så det är. Det är klart att vi ska följa Socialstyrelsens regler, det gör vi ju annars.

Men i det här fallet står det mellan föreskrifterna och patienterna?

– Ja, det är så jag tolkar det, säger Anna-Lena Alfreds.

Hon poängterar att det nordiska hälsoberedskapsavtalet från 2003 säger att länderna ska hjälpa varandra. Svensk ambulanspersonal har också ett undantag utfärdat av de norska hälsovårdsmyndigheterna och får bedriva ambulanssjukvård i de norska gränskommunerna utan en speciell licens.

Anna-Lena Alfreds har lyft problematiken vid flera tillfällen och enligt mejl som Dagens Medicin har tagit del av blev även sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) varse den vid sitt besök i Region Jämtland-Härjedalen för någon vecka sedan.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev