tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Otydliga mandat får masar att sluta

Publicerad: 6 maj 2016, 11:44

Eva Bladh, tidigare medicinskt ansvarig sjuksköterska i Ronne­by, tröttnade på sitt bristande mandat och sade upp sig.

Lagstifta om vilken plats den medicinskt ansvariga sjuksköterskan ska ha i en kommun. Det anser Eva Bladh som sade upp sig från sin tjänst på grund av bristande mandat.


– Lika väl som lagstiftaren har bestämt att varje kommun ska ha en mas, lika väl skulle man väl kunna bestämma var masen ska placeras organisatoriskt. Det skulle lika gärna kunna styras uppifrån det också, så hade det inte behövt bli så här. Nu tar det kommunala självstyret alltid överhanden, säger Eva Bladh.

Tidigare var hon medicinskt ansvarig sjuksköterska i Ronneby kommun men valde att sluta i mars i år. Precis som masarna i alla andra kommuner hade hon ansvar för att den kommunala vården sköttes på ett välfungerande och patientsäkert sätt, ett ansvar som också är lagstiftat. Masens plats i organisationen har däremot inte definierats i lagen.

Frågar man sjuksköterskorna själva är de dock överens om vilken placering som är lämpligast. I en under­sökning gjord av Social­styrelsen 2014 uttryckte samtliga nära 100 tillfrågade masar att det är viktigt att befinna sig på en hög nivå i organisationen för att kunna påverka verksamheten.

I praktiken ser det inte alltid ut på det viset. I stället för att sitta med i förvaltningens ledningsgrupp fungerade Eva Bladh som en sakkunnig som ledningen kunde rådfråga vid behov. Hon kände sig ensam och utsatt.

– De glömde bort mig lite till och från. Ibland blev jag inkopplad på ärenden alldeles för sent och ­ibland hade beslut inom mitt arbets­område redan fattats utan att jag hade fått reda på det.

Hon berättar bland annat om hur andra sjuksköterskor föreslagit för ledningsgruppen att ändra rutinerna för läkemedelshantering, exempelvis hur dosetter skulle märkas och hur signeringslistorna skulle se ut.

– Läkemedelshantering är ett av de viktigaste områdena för en mas, eftersom så många uppgifter delegeras till personal utan formell utbildning. Ett sådant förslag borde jag ha kopplats in på från dag ett, man kan inte göra en jätteförändring av läke­medels­hanteringen för en så stor personalgrupp utan vidare. Men ledningsgruppen biföll samtliga förslag och missade fullständigt att informera mig. Till slut fick jag reda på det av en slump och kunde bromsa. Ingen av de tänkta åtgärderna gick att godkänna. Det var fara för patientsäkerheten, så det blev droppen och jag sa upp mig.

Dagens Medicin har varit i kontakt med flera masar som håller med om problematiken. Flera av dem har själva stött på kollegor som slutat på grund av organisatoriskt strul. Carina Gustavsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Mariestad, upp­lever att hon själv har en bra ställning i organisationen men säger att hennes kollegor inte alltid upplever sig vara välkomna hos ledningen.

– Jag har träffat kollegor som valt att byta till en tjänst som verksamhetschef eftersom man då blir mer av en ”doer”, säger hon.

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev