Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Över tusen barnmorskor har bytt fack

Publicerad: 25 februari 2020, 10:27

Foto: Thinkstock

Vårdförbundet har fortfarande 4000 barnmorskor som medlemmar, men 1200 barnmorskor har lämnat förbundet.

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

LB


Sedan i fjol finns det två fackförbund i Sverige som organiserar barnmorskor.

— Vi är fortfarande den största organisationen för barnmorskor. Avhoppen har avstannat och det är till och med några barnmorskor som valt att komma tillbaka, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Länge var Svenska barnmorskeförbundet ett yrkesförbund, medan Vårdförbundet skötte barnmorskornas fackliga organisering. Men sedan förra årsskiftet är även Svenska barnmorskeförbundet ett fackförbund, som en del av Sacoförbundet SRAT.

Målet för Svenska barnmorskeförbundet är att organisera samtliga yrkesverksamma barnmorskor. I november meddelade förbundet Dagens Medicin att drygt 2 200 barnmorskor valt att bli medlemmar.

Vårdförbundet uttalade förhoppning har varit att få behålla barnmorskorna som medlemmar. Nu visar ny statistik att nära 1 200 barnmorskor valt att lämna Vårdförbundet våren 2019. Drygt 4 000 har stannat kvar.

Sista december 2019 hade Vårdförbundet sammanlagt 114 033 medlemmar, vilket är 1 038 färre än året innan. Vårdförbundet förklarar minskningen bland annat med det stora tappet av barnmorskor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev