tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Överbeläggningarna på sjukhusen ökar kraftigt

Publicerad: 30 maj 2016, 11:42

Överbeläggningarna på Sveriges sjukhus har ökat varje år sedan 2013. Totalt sett är det en 40-procentig ökning. Och ett län sticker ut.

Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandSKRRegion ÖstergötlandRegion GävleborgRegion Kronoberg

Länk till innehåll

De fyra första månaderna låg överbeläggningarna i Sverige i genomsnitt på 3,56 per 100 disponibla vårdplatser. Det kan jämföras med 2013 då motsvarande siffra för hela året var 2,56. Det är en ökning med 40 procent.

2013 var det år som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, började samla data om överbeläggningar i Sverige. Och varje år har det skett en liten ökning.

– Jag tror att det är sjuksköterskebristen, säger Maria Söderkvist, divisionschef för medicinsk service i Landstinget Sörmland till Dagens Medicin.

Och när det gäller Sörmland är det definitivt sjuksköterskebristen som är orsaken, säger hon. Sörmland sticker ut ordentligt den här våren. I april var antalet överbeläggningar per 100 vårdplatser hela 12,5. Det kan jämföras med riksgenomsnittet på 3,4, och det är Sörmlands högsta notering någonsin.

– Vi saknar omkring 100 sjuksköterskor. Det är främst vårdplatsenheter på de tre sjukhusen och till viss del akuten, säger Maria Söderkvist.

Överbeläggningar betyder inte nödvändigtvis att patienter ligger i korridorerna. Det handlar även om till exempel arbetsmiljö och tillgång på personal. I Södermanland har man tillräckligt med plats för patienterna, men saknar alltså sjuksköterskor.

Sörmland låg för några år sedan stadigt under riksgenomsnittet. Men från februari 2014 har det sett annorlunda ut. Bortsett från en enda månad har landstinget konstant legat över rikssnittet.

– De senaste månaderna har vi haft ganska stora bekymmer att rekrytera sjuksköterskor. Även hyrföretag har haft svårt att leverera det vi behöver i sjukvården, och vi konkurrerar om en ganska liten grupp, säger Maria Söderkvist, som tillägger att patienterna ändå är nöjda enligt landstingets undersökningar.

Nu arbetar Landstinget Sörmland med att använda sjuksköterskeresurserna bättre. En del uppgifter läggs ut på paramedicinsk personal som till exempel sjukgymnaster, och landstinget har anställt fler undersköterskor. Men det kan också handla om läkemedelshantering. Färdigblandade sprutor sparar tid.

– Den totala tiden det sparar är kanske fem, sex minuter per dos, jämfört med att stå och blanda själv, säger Maria Söderkvist.

Överbeläggningar

Överbeläggning definieras som en händelse när en inskriven patient vårdas på vårdplats som inte uppfyller kraven på disponibel vårdplats. Disponibel vårdplats är en vårdplats i sluten vård med fysisk utformning, utrustning och bemanning som säkerställer patientsäkerhet och arbetsmiljö.

Antal överbeläggningar i riket
per 100 vårdplatser
2013: 2,56
2014: 2,89
2015: 3,12
2016: 3,56 (jan–apr)

Källa: SKL

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev