Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Patienter på Sahlgrenska fick ligga på akuten sedan helgen

Publicerad: 13 februari 2019, 10:26

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Personal på Sahlgrenskas akutmottagning larmar om en ohållbar situation för både patienter och vårdpersonal.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetAkutsjukvård

– Just nu har vi 24 patienter som väntar på inläggning. Tre av dem har väntat sedan i söndags. 18 patienter har väntat sedan i går och två sedan i natt, säger Damla Iman som är skyddsombud på akuten till Göteborgs-Posten på tisdagsförmiddagen.

Situationen på Sahlgrenska universietssjukhusets akutmottagning har länge varit ansträngd. Nu avancerar den ohållbara situationen som av skyddsombudet beskrivs som kaosartad. Anledningen är ett högt tryck samtidigt som man har stängda vårdplatser och för lite personal. Sjukhuset har sedan tidigare öppnat en tillfällig vårdavdelning som man kommer få hålla fortsatt öppen.

Trots att personalen jobbar övertid berättar Damla Iman för tidningen att det kan uppstå situationer där en ensam sjuksköterska har hand om uppemot 20 patienter åt gången. Skyddsombuden varnar för att man i längden inte kan ge dem rätt vård.

– Vi hinner inte med. Det blir följdsjukdomar med infektioner och liggsår, säger skyddsombudet Damla Iman.

Hon är kritisk till sjukhusledningen som hon säger måste inse att de har misslyckats med sitt uppdrag.

Per Albertsson som är chef för Sahlgrenskas område 6 sade till tidningen på tisdagen att många av patienterna, som fått ligga i akutens upplysta och bullriga korridorer, troligtvis skulle kunna få plats på en avdelning under dagen. Ledningen meddelar att man har vetskap om situationen och att man löser det dag för dag.

ANNIE SÄÄF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev