fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Patientsignalsystem ur funktion oroar

Publicerad: 28 juni 2016, 09:10

Foto: Pressbild/Landstinget Kalmar

Patientsignalsystemet fungerar inte på Länssjukhuset i Kalmar. Problemen startade förra veckan i samband med bytet av signalsystem, och väntas vara löst först någon gång i höst.

Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset i KalmarLandstinget i Kalmar län

Sedan förra veckan har två kirurgiska avdelningar på länssjukhuset i Kalmar haft problem med sina patientsignalsystem. Bakgrunden är att sjukhuset byter ut ett gammalt system mot ett nytt. I bytet har det gamla systemet börjat krångla och patienternas ringningar går inte fram eller ringer på en annan avdelning.

– Det är det gamla systemet som inte fungerar. Utbytet måste ske stegvis och när man har börjat koppla ur det gamla så fungerar det inte som det ska, det är det som har hänt, säger Johan Rosenqvist, sjukhusdirektör på länssjukhuset i Kalmar, till Dagens Medicin.

Hur reagerar patienterna på att det inte fungerar?

– Naturligtvis blev en del oroliga när de märkte att signalerna inte gick fram, så är det naturligtvis.

Finns det någon risk för patientfara?

– Inte som det ser ut nu, men det hade kunnat bli. Och när jag säger signalsystem är det för att skilja detta från larmsystemet som används vid hjärtstillestånd och liknande, som inte har påverkats av detta – den delen har fungerat.

Enligt Johan Rosenqvist är patientsignalsystemet och larmsystemet skilda system men är delvis sammankopplade i strömförsörjningen. När det nya systemet är inkopplat kommer dessa två att vara helt åtskilda.

Nu har avdelningarna fått låna portabla larmsystem från grannlandstingen i väntan på att problemet ska vara åtgärdat, någon gång i höst. Det portabla systemet är trådlöst och patienterna kan bära med sig sin signalknapp när de går runt på avdelningen.

Det gamla systemet som byts ut är ett BEST-system medan det nya är ett Tjeders-system. Även det portabla systemet köps in från Tjeders.

Hur ser beredskapen ut om problemet sprider sig?

– Vi har fler portabla system som vi kan koppla in på någon timme om det skulle vara så att problemen fortsätter. Nu har vi en väldigt hög beredskap så alla avdelningarna i det berörda huset är medvetna om vad som har hänt, och vi räknar med att kunna upptäcka problemen väldigt snabbt när man börjat arbeta i de delarna av huset.

Har informationen också gått ut till patienterna?

– Information kommer att gå ut till patienterna när det blir relevant, när man inte arbetar på systemet finns ingen anledning att göra det. Men så fort vi är igång kommer vi att testa systemen, så patienterna kommer inte behöva veta mer än väldigt kort att ’nu kommer vi testa systemen’. Och om det inte fungerar så kommer vi att installera reservsystemet på en gång.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev