onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Platsbrist försätter Sös i stabsläge

Publicerad: 9 januari 2018, 12:22

Södersjukhuset i Stockholm har gått upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser.

Ämnen i artikeln:

Södersjukhuset

Stabsläget infördes klockan 10.30 på tisdagen för att skapa extra resurser och samla sjukhusledningen, enligt ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting.

”Vi har kontakt med Södersjukhusets ledning och hjälper till med samordningen med andra vårdgivare. Bland annat arbetar vi för att ta fram fler geriatriska vårdplatser för de äldre patienterna som är färdigvårdade på Södersjukhuset”, säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting i pressmeddelandet.

Under morgonen låg 36 patienter kvar efter att ha övernattat på akutmottagningen, skriver Dagens Nyheter.

Enligt Benjamin Kos, läkare på akutmottagningen, behöver de 36 patienterna tas omhand av sex sjuksköterskor, men på avdelningen finns bara fyra. Kos anser också att personalen inte hinner med eller klarar av antalet patienter och det faktum att de blir kvar på avdelningen.

– Det är inte patientsäkert, för de läkare som arbetar här är inte vana att ronda patienter. Vi är bra på att ta hand om patienter de första timmarna. Vi kan ta det akuta, sedan hinns det inte mer, säger han till DN.

Att patienterna har blivit kvar på akutmottagningen gör enligt Kos att äldre med höftfrakturer som ska opereras inom 24 timmar inte får de förberedelser som krävs. Dessutom övervakas inte hjärtpatienter som de ska.

Sofia Sjöman Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, menar att det är ”ett extremt läge”. Det pressade läget har pågått sedan trettonhelgen, enligt pressmeddelandet från SLL.

– Vi har ofta hög belastning eftersom vi ändå är Sveriges största akutmottagning, men det här är en extrem situation och då har vi valt att gå upp i stabsläge. Det är många patienter som söker hit och det är många patienter som får vänta länge, säger Sofia Sjöman Waas till TT.

Sjukhuset jobbar nu med att flytta patienter från akuten till vårdavdelningar samt öppna ytterligare vårdplatser. De svårast sjuka prioriteras och alla informeras om situationen och att väntetiderna kan bli långa.

I nuläget finns det ingen tydlig förklaring till överbelastningen. Även om det finns säsongsvariationer som påverkar råder det exempelvis inget extremt influensaläge. I nuläget finns heller ingen tidsplan innan stabsläge bedöms kunna lyftas.

– Vi har regelbundna möten nu under eftermiddagen och vi har kvar det så länge vi bedömer att det behövs, säger Sjöman Waas.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev