Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Populärt att läsa vidare till distriktssköterska

Publicerad: 24 september 2018, 06:11

Foto: Thinkstock

Att läsa till distriktssköterska är överlägset mest populärt bland de sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig, visar statistik från Socialstyrelsen och Universitetskanslerämbetet.


Ämnen i artikeln:

UniversitetskanslersämbetetSocialstyrelsen

Att läsa till distriktssköterska är överlägset mest populärt bland de sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig, visar statistik från Socialstyrelsen och Universitetskanslerämbetet. Tvåa är att läsa till barnmorska och trea är påbyggnad till intensivvårdssjuksköterska, skriver tidningen Vårdfokus.

I en studie granskas totalt 7 350 personer som blev sjuksköterskor läsåren 2000/2001 och 2007/2008. Fram till och med 2016 hade drygt 2 900 av dem tagit en högre examen. Av dessa hade cirka 700 läst till distriktssköterska, knappt 400 till barnmorska och cirka 350 till intensivvårdssjuksköterska. Fyra ligger hälso- och sjukvård för barn och ungdomar (drygt 300) följt av ambulanssjuksköterska (knappt 300).

Drygt fem procent av sjuksköterskorna har läst in två eller flera specialistexamen — vanligast är att kombinera intensivvård, anestesi och ambulanssjukvård.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev