Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Praktikertjänst swipar sig till mer patienttid

Publicerad: 6 april 2016, 09:25

Stelpa lyfter patientmedverkan, minskar dubbeldokumentation och säkrar kvaliteten på innehållet i vården, enligt Elisabeth Norén.

Foto: Jens Krey

Ett nytt digitalt hjälpmedel ska åtgärda problemet med att var fjärde ASIH-sjuksköterska är ”kontorist”.


Elisabeth Norén, allmänläkare och verksamhetschef i geriatrik för Praktikertjänst nära AB konstaterar att en framtidens största vårdutmaningar är att skapa mer tid för patienten och mindre tid för dokumentation.

Även om ASIH-sjuksköterskorna i dag tar med sig laptopen till patienterna används den sällan och i stället antecknas det på post it-lappar, kollegieblock och lösa papper. Den dokumentationen förs sedan manuellt över till journalen, något som Elisabeth Norén uppskattar tog en till två timmar per ASIH-sjuksköterska och dag och därmed gör nästan var fjärde sjuksköterska till kontorist.

För att komma runt problemet har ett av Praktikertjänsts ASIH-team i Täby, norr om Stockholm, utvecklat ett digitalt verktyg kallat Stelpa, som står för smart teknik lyfter patientarbetet. Stelpa är en applikation där ASIH-sjuksköterskan tillsammans med patienten dokumenterar i patientens hem med hjälp av en läsplatta.

Genom att tillsammans swipa sig igenom standardiserade formulär om exempelvis smärta och sår, genereras en automatisk text som sedan kan föras över till journalen. Elisabeth Norén och Praktikertjänst hade gärna sett en automatisk överföring direkt in i journalen. Men.

– Det finns en blygsel att importera data hos en stor journalleverantör i Stockholm och vi kan inte göra det i nuläget, sade Elisabeth Norén, vid sin presentation på Vitalis.

Hon lade till att CGM, som står bakom journalsystemet Take Care, kanske vill prata med Praktikertjänst om en direktöverföring framöver.

– Men det där är lite svårt för mig att förstå, jag är bara läkare.

I nuläget har ett tjugotal patienter provat på Stelpa och Praktikertjänst planerar att rulla ut verktyget till fler ASIH-team. Bolaget har i Stelpa även utvecklat Sårgumman, för att underlätta dokumentationen av sår och för att ge lite jämställd jämvikt åt den redan etablerade schablonbilden Smärtgubben.

Framöver kan Elisabeth Norén tänka sig en utveckling där patienterna själva kan dokumentera en del innan ASIH-sjuksköterskan kommer, för att på så sätt frigöra ännu mera tid. Hon kan också tänka sig en utveckling av ett beslutsstöd för såromläggning som exempelvis föreslår förbandsmaterial och omläggningsintervall. Elisabeth Norén tror att Stelap lätt kan översättas till andra språk för att på så sätt underlätta för patienter som inte har svenska som modersmål.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev