Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Pris till fejkade ambulansuppdrag

Publicerad: 18 september 2017, 09:32

Bild 1/2  

Foto: Johan Främst / Skaraborgs sjukhus

En avställd ambulans och en docka i halvmiljonklassen gör att ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus kammar hem Prehospitala priset 2017.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdSkaraborgs sjukhus

– Vi har med enkla medel skapat en miljö som liknar verkligheten, säger Magnus Danielsson, ambulanssjukvårdare och utbildningsledare vid ambulanssjukvården vid Skaraborgs sjukhus.

I ett garage i Skövde står en avställd ambulans och i taket hänger en projektor. Genom att projicera film på väggen skapas sedan den allra enklaste av körsimulatorer, som Magnus Danielsson uttrycker det.

Projektorn och ambulansen är en del av den simuleringsmiljö som nu prisas. I de scenarion som övas får ambulanspersonalen först ett larm, sedan sätter de sig i den enkla körsimulatorn och när är ”framme vid patienten” omvandlas garaget, med hjälp av annan projektionsteknik, till en lägenhet eller en offentlig miljö. Där återfinns sedan en övningsdocka som ambulansbesättningen ska behandla och eventuellt lasta i ambulansen.

Dockan, som kostar cirka 700 000 kronor, har bland annat blodtryck och ett elektroniskt hjärta. Dessutom kan den prata och reagera på de läkemedel den får. Genom hela övningen finns det två instruktörer som sitter i ett annat rum, avskilt. Den ena observerar arbetet och styr scenariot. En annan ”spelar” patienten och svarar på frågor om sitt tillstånd. Dessutom filmas alltihopa.

– Grunden är att titta efter trender där folk är osäkra, så att vi kan fånga in det och sedan sätta in utbildningsinsatser. Det är inget betygstest, säger Magnus Danielsson.

Han nämner exempelvis rutiner kring administrering av adrenalin som en sådan osäkerhet som hittats med hjälp av simulatorövningen.

Övningskonceptet kan även användas för att testa olika typer av ny teknik och har också använts vid två större studier. Enligt Magnus Danielsson finns en mängd idéer om hur konceptet ska kunna utvecklas mer. Bland annat med en mer avancerad körsimulator och genom att placera lite bilvrak i garaget för att kunna simulera en trafikolycka.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev