Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Protester mot situationen på Blekingesjukhuset

Publicerad: 7 maj 2019, 12:11

Foto: Håkan Linder/Region Blekinge

Personal från flera avdelningar på Blekingesjukhuset i Karlskrona protesterade på måndagen mot bemanningssituationen och arbetsmiljön.


Ämnen i artikeln:

Blekingesjukhuset

Sjuksköterskor, undersköterskor och läkare från åtta av sjukhusets elva avdelningar samlades i en gemensam protest, rapporterar flera medier.

– Vi går på knäna, vi jobbar dubbelpass, vi jobbar övertid. Vi är rädda att vi inte ska få vara lediga på våra lediga dagar och våra scheman ändras konstant. Det blir bara värre och värre och vi ser inget slut på den här nedåtgående trenden, sa Charlotte Sjölander, sjuksköterska på avdelning 58, till SVT Nyheter.

Sjukhuset har haft problem med bemanning och arbetsmiljö under en längre tid. Sjuksköterskor saknas. I januari fick en vårdavdelning stängas, och patienter med njursjukdom, lungsjukdom, diabetes och palliativa patienter fick läggas på andra avdelningar, rapporterar Vårdfokus. Personalen erbjöds timslånga utbildningar för att kunna ta hand om de nya patientgrupperna, men bristen på personal gjorde att sjuksköterskorna inte kunnat gå på utbildningarna.

– Vi blev lovade extra personal för att klara av det, men fick fixa det själva utan att vi blev flera. Man känner sig väldigt otillräcklig när man inte har den kunskap som krävs för att ta hand om de här nya patientgrupperna, säger sjuksköterskan Charlotte Sjölander till Vårdfokus.

Även läkare drabbas av den svåra bemanningssituationen. Flera läkare har tillsammans med de andra yrkesgrupperna skrivit på en namninsamling till sjukhusledningen, berättar Läkartidningen.

– Det är ett ständigt bekymmer med bemanningen – år, efter år, efter år. På kirurgen kan vi börja veckan med minus 18 vårdplatser, nästan en hel vårdavdelning, säger kirurgen Bengt Jernby till Läkartidningen.

Sjukhusdirektör Lars Almroth berättar att de jobbat aktivt för att rekrytera och behålla kompetensen på sjukhuset. Till SVT Nyheter säger han att han är medveten om den svåra situationen för personalen.

– Vi försöker jobba väldigt mycket med det. Jag har pratat med personal från de här avdelningarna och haft dialog med fackliga företrädare men uppenbarligen har inte den sortens kommunikation hjälpt, säger han till SVT Nyheter. Till Vårdfokus säger han dock att han tycker att bilden som målas upp är en svartmålning av situationen.

– Vi har länge jobbat systematiskt med arbetsmiljön, i fjol minskade övertid och sjukskrivningar. Att man vill måla upp en så svart bild köper inte jag för det är inte sant, säger han till tidningen.

På frågan om vad han kommer att göra nu svarar han:

– Visst har vi utmaningar i detta och jag förstår att de är frustrerade. Vi kommer fortsätta ha en dialog med sjuksköterskorna men jag kan inte alltid ge de svar de vill ha för jag måste också se till att Blekingeborna får sjukvård.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Blekingesjukhuset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev