Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

”Räddar man hundra liv är man ofta en sjuksköterska”

Publicerad: 28 juni 2019, 10:48

International Council of Nurses, ICN:s, internationella kongress pågår 27 juni - 1 juli. Organisationens ledning har haft möten 25-27 juni.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro citerar Singapores president från hennes tal på International Council of Nurses kongress som just nu hålls i landet.


Det är intensiva dagar för företrädarna från Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening, som är på plats i Singapore där sjuksköterskornas internationella organisation ICN håller världskongress.

– Det viktigaste budskapet här är att lyfta upp hälsan för världens befolkningar, säger Sineva Ribeiro under en paus mellan två programpunkter, på telefon till Dagens Medicin.

För att nå de globala folkhälsomålen har ICN tillsammans med Världshälsoorganisationen WHO utnämnt 2020 till sjuksköterskans och barnmorskans år, berättar Sineva Ribeiro. Flera internationella tunga namn är på plats i Singapore. I morgon ska Sineva Ribeiro delta i ett seminarium med Jim Campbell från WHO, om rätten till hälsa med fokus på migration.

– Det handlar om migranters rätt till hälsa, som ju är en mänsklig rättighet, säger Sineva Ribeiro.

Vad tar du med dig hem till Sverige?
– Det handlar om hur vi ska kunna leda arbetet för att nå folkhälsomålen utanför sjukhusen. Det är samma diskussioner som pågår hemma, men här är det så tydligt att nyckeln är sjuksköterskor. Vi behöver fler sjuksköterskor för att klara målen.

Igår talade Halimah Yacob, Singapores första kvinnliga president, på kongressen.

– Hon sa: Räddar man ett liv så är man en hjälte. Räddar man hundra så är det ofta en sjuksköterska. Det avslutade hon sitt tal med, berättar Sineva Ribeiro.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev