Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Region Stockholm avvaktar med krislägesavtal

Publicerad: 2 april 2020, 05:00

Foto: Thinkstock

Region Stockholm avvaktar med att aktivera det krislägesavtal som skulle kunna ge vårdpersonal en högre ersättning.
– Om den här stormen inte är en kris så vet jag inte vad som är det, säger Emma Jonsson, sjuksköterska vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmKarolinska universitetssjukhusetDet nya coronavirusetVårdförbundet

Region Stockholm vill vänta med att aktivera det krislägesavtal som skulle innebära att vårdanställda kan få 220 procent av timlönen för en utökad arbetstid till 48 timmar i veckan.

– Ett intensivt arbete pågår med att styra om resurser som arbetar med elektiv vård till akutsjukvården, vi försöker också anställa fler samt avropa alla resurser vi kan från våra leverantörer. Läget medför också våra medarbetare kommer att behöva arbeta övertid, säger Ulrika Sundquist, HR-direktör vid Region Stockholm.

Personalen på Karolinska universitetssjukhuset är några av de som arbetar 48 timmar i veckan med vanlig ob-ersättning.

Emma Jonsson, sjuksköterska på Karolinska i Huddinge sitter med i avdelningsstyrelsen för Vårdförbundet. Hon tycker att regionens beslut att avvakta signalerar att de inte tar personalens situation på allvar.

– Våra medlemmar sliter, och alldeles för mycket arbetstid läggs ut. I första hand behövs återhämtning. Är möjligheterna till det begränsade bör medlemmarna åtminstone betalas rejält för sin arbetsinsats, skriver hon i ett mejlsvar till Dagens Medicin.

Enligt Ulrika Sundquist är det inte möjligt att aktivera krislägesavtalet förrän regionen har uttömt alla möjligheter i befintliga kollektivavtal.

– Exempelvis att regionen har beordrat övertid, förskjutit arbetstiden, beordrat jour och beredskap, förflyttat arbetstagare eller beordrat vikariat. Arbetsgivaren behöver även se över möjligheterna att återkalla beviljad semester, skriver hon i ett mejlsvar till Dagens Medicin.

– Det handlar även om att inventera möjligheterna till bemanningsförstärkning och att ta in pensionärer, studerande med mera.

På frågan om hur långt regionen kommit i sitt rekryteringsarbete valde Ulrika Sunquist att inte svara på.

Vårdförbundet i Stockholm har de senaste dagarna uppmanat Region Stockholm att vidta åtgärder.

– Nu är alla möjligheter inom ordinarie avtal med arbetsgivaren uttömda och nu måste arbetsgivaren ta sitt ansvar och be SKR att få aktivera krislägesavtalet, det finns inga giltiga skäl till att utnyttja och anstränga personalen på det här sättet, säger Gunilla George, ordförande för Vårförbundet Stockholm i ett pressmeddelande.

Krislägesavtalet

Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Krisersättningen förhöjs till 150 procent av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.

Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krissituationen.

Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max fyra veckor.

En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

Anpassade regler för dygns- och veckovila.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner, SKR

Dagens Medicin har sökt finansborgarrådet Irene Svenonius (M). Men hennes presstalesperson har låtit meddela att hon inte har tid att svara på frågor om krislägesavtalet just nu.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev