Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Regionalt it-bråk sätter vården i kläm

Publicerad: 7 April 2015, 09:22

Vattenfall och landstinget i Norrbotten kan inte enas om fibernotan.


Bråket handlar om ett 140 mil långt system med optisk kabel som bland annat förbinder vårdcentralerna och sjukhusen i Norrbotten, rapporterar idg.se.

När samarbetsorganisationen IT Norrbotten, som består av kommunerna och landstinget i Norrbotten, investerade 112 miljoner kronor i systemet för 13 år sedan betalade staten 90 procent och ledningarna hängdes upp i Vattenfalls kraftledningsstolpar.

Vis av erfarenheterna från stormen Gudrun och med riksdagskrav på en säker elförsörjning vill Vattenfall nu gräva ner delar av sina ledningar. Det har Tony Blomqvist, vd för IT Norrbotten, inget problem med. Problemet är att det statliga bolaget inte bekosta flytten av den optiska kabeln.

– Nu kommer Vattenfall att komma med en räkning, problemet är att det inte finns några pengar, säger Tony Blomqvist till idg.se.

Vattenfall å sin sida tycker att det är fullt naturligt att ägaren till ett system avsätter pengar till drift och underhåll. Näringsminister Mikael Damberg (S) har avböjt att medla i konflikten men påpekar att det finns fiberbidrag att söka, skriver idg.se.

Fotnot. Vattenfall har avsatt en miljon kronor i fond för att hjälpa kommunerna med flytten.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev