Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Rykte om nerdragningar på Södra BB

Publicerad: 27 februari 2014, 20:30

Foto: Photos.com

På bara några timmar mobiliserades tusentals människor i protest mot påstådda nerdragningar på Södra BB. Men verksamhetschef Ingegerd Lantz dementerar med emfas att sådana är på gång.


I tisdags skapades gruppen ”Rädda Södra BB” på Facebook. Den fick snabbt stöd av cirka 2 000 personer. En namninsamling på nätet fick samtidigt lika många underskrifter och gott om upprörda kommentarer i stil med ”skandal” och ”skäms Södersjukhuset”.

Men det hela är bara ett rykte, säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef för kvinnovård och förlossning på Södersjukhuset, där Södra BB är en egen enhet.

– Det har blivit en silverskål av en knappnål.

Så antalet barnmorskor på Södra BB ska inte minska?

– Nej. Nej nej. Det är inget sådant beslut på gång nu.

Enligt Ingegerd Lantz har ryktet uppstått i samband med diskussioner i den så kallade samverkansgruppen, med representanter för arbetsgivare och anställda. Den ska ta fram en handlingsplan för hur förlossningsverksamheten kan se ut under sommarledigheterna. Handlingsplanen ska också innehålla åtgärder om Sös skulle få fler kvinnor med riskförlossningar – en tänkbar effekt av att BB Sohpia drar i gång sin verksamhet.

– De fick i uppdrag av mig att titta över hur vi kan ordna fler medicinska vårdplatser. Det har jag lovat för att vi ska öka patientsäkerheten, säger Ingegerd Lantz.

Ett av förslagen är att dra ner på en barnmorska vid Södra BB och i stället förlösa fler kvinnor på den stora förlossningen, samt utöka antalet eftervårdsplatser på BB Sös.

– Jag vill ha en handlingsplan förberedd om vi plötsligt skulle stå där och behöva den, säger Ingegerd Lantz.

Hon tillägger att en större översyn pågår, inriktad mot att utöka antalet förlossningsplatser på Södra BB.

Mia Ahlberg är barnmorska på Södra BB, tillika vice ordförande i Barnmorskeförbundet. Hon säger att det finns en oro i personalen inför en omställning, trots lugnande besked från Ingegerd Lantz.

– Det kan bli enormt krävande och jobbigt. Det finns en rädsla för att en tillfällig lösning ska sjösättas och sedan permanentas.

Södra BB bedriver mödravård, förlossningsvård och eftervård integrerat för kvinnor som väntas föda utan komplikationer.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev