Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Så kämpar sjukhusen med vårdkrisen

Publicerad: 19 januari 2017, 09:26

Sahlgrenska universitetssjukhuset, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån, Johan Adelgren, pressbilder

Ambulanspersonal på vårdavdelning och kortad arbetsvecka. Runt om i landet pågår krisåtgärder.


Ämnen i artikeln:

VårdkrisenSahlgrenska universitetssjukhusetKarolinska universitetssjukhusetDanderyds sjukhusSödersjukhusetSödertälje sjukhusVårdförbundet

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg erbjuds ambulansanställda övertidspass med 300 procents övertidslön, men inte för att jobba på ambulansen. Tanken är i stället att de ska hjälpa till att bemanna en nyöppnad vårdavdelning med 13 vårdplatser, rapporterar Göteborgs-Posten.

Vårdförbundet anser att ersättningen är väl låg, att jämföra med det 240 procentiga påslag som ett vanligt övertidspass ger. Facket poängterar också att sjukhuset endast har löst bemanning fram till måndag morgon, vad som händer efter det är oklart, uppger skyddsombudet Monica Djurner.

– Beskedet vi har fått är att det här kommer att pågå tills vidare, säger hon till tidningen.

På andra sidan Sverige rapporterar Dagens Nyheter att akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge lyckats med att både behålla personal och sänka sjuktalen. Lösningen är den modell med 32 timmars arbetsvecka och tjänstgöring varannan helg som Dagens Medicin rapporterat om tidigare.

– Utan arbetstidsmodellen hade vi inte överlevt. Då hade nog den här akutmottagningen fått stänga. Det betyder jättemycket att få en extra dags återhämtning, säger Caroline Kevin, vårdenhetschef, till Dagens Nyheter.

Arbetstidsmodellen är dock endast ett projekt och nuvarande slutdatum är den 2 april. Då akutmottagningen fortfarande har vakanser hoppas Caroline Kevin att projektet förlängs ytterligare ett år.

Dagens Medicin rapporterade nyligen om de åtgärder som Danderyds sjukhus genomfört för att tackla krisen och styrelserna för Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus diskuterade vid ett extrainsatt möte på onsdagskvällen fler lösningar. Bland förslagen nämns andra personalkategorier som ska avlasta sjuksköterskorna samt att styra om delar av akutflödet till primärvården, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm.

Relaterat material

Danderyd hoppas att ny modell ska lösa krisen

”Läget är akut, akut!”

Kortare arbetsvecka på Huddingeakuten

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev