Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Så kan saliv hjälpa till att läka sår

Publicerad: 4 november 2015, 10:00

Slicka på såret, tycker forskare. En studie publicerad i Blood visar på en mekanism för hur saliv kan vara bakteriedödande.


– När en inflammation uppstår bildas en mängd vita blodkroppar i munnens slem. Vår studie har visat att slemmet stimulerar de vita blodkropparna att kasta ut ett "nät" som dödar bakterier, säger Ole Sørensen, forskargruppsledare vid Institutionen för kliniska vetenskaper på Lunds universitet.

Att nät från vita blodkroppar dödar bakterier är inget nytt, det upptäcktes för drygt tio år sedan. Det nya är att "näten" som kastas ut när slemmet stimulerar de vita blodkropparna är mycket bättre på att döda bakterier än de nät som tidigare har varit kända.

– Slemmet bidrar till att bilda effektiva nät av dna och proteiner som kan ha betydelse för den läkande effekten av saliv, säger Sørensen.

TT: Ska man alltså slicka sina sår?

– Absolut, det kan man göra. Slemmet har dock bäst effekt när såret är mycket inflammerat.

Men inte allas slem är lika läkande.

–  Om man exempelvis har sjukdomen aftös stomatit, som ger sår i munnen och läpparna, så är slemmet inte effektivt och stimulerar inte nätbildningen från vita blodkroppar. Det kan vara så att sjukdomen förändrar saliven så att det inte fungerar på samma sätt.

Sørensen hoppas att forskargruppens resultat kommer bidra till att hitta ett botemedel mot aftös stomatit.

Studien är publicerad i tidskriften Blood.

Läs mer i abstract:

Tirthankar Mohanty med flera. A novel mechanism for NETosis provides antimicrobial defense at the oral mucosa. Blood, publicerad online 29 oktober 2015. DOI: 10.1182/blood-2015-04-641142

Slem och saliv

Saliv, eller så kallad spott, är vätska som hos människan och djur som avsöndras från spottkörtlar i munhålan. En människa producerar ungefär 1 – 1,5 liter saliv per dygn.
Saliven har antibakteriella egenskaper.
Saliv består bland annat av vatten och slem. Och slem i sin tur består av glykoproteiner och vatten.
Slem i saliv underlättar nedsväljandet av mat. Det är kroppens smörj- och glidmedel.

Källa: Nationalencyklopedin

SALOMON ROGBERG/TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev