Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Så många sjuksköterskor fick en norsk legitimation

Publicerad: 4 augusti 2014, 06:37

Runt 1 300 svenska sjuksköterskor kvitterade i fjol ut en norsk sjuksköterskelegitimation.


Intresset bland svenska sjuksköterskor för att jobba i Norge, eller åtminstone skaffa en norsk yrkeslegitimation, är fortsatt stort. Det visar siffror som Sveriges Radios Ekoredaktion redovisar i dag. Om man ser till antalet som utexamineras i Sverige under ett år, är det ungefär en tredjedel som skaffar sig en norsk sjuksköterskelegitimation. Därmed inte sagt att alla dessa gör det just som nyutbildade.

Att lönerna är högre i Norge har i många år lyfts som ett viktigt skäl till att svenska sjuksköterskor arbetar där under kortare eller längre perioden.

Men det finns också andra orsaker, konstaterar Marianne Törner vid Göteborgs universitet, som har forskat kring sjuksköterskors arbetsmiljö.

– Om man inte känner att man kan göra ett jobb på ett tillfredsställande sätt så blir man väldigt stressad och deprimerad och då försöker man hitta en väg ut. Om man inte kan ordna ett tillfredsställande arbete på sin arbetsplats så finns det ju ett alternativ och det är ju Norge där man bygger ut sjukvården väldigt kraftigt just nu och där arbetstillfällen blir allt fler, säger Marianne Törner i en intervju med Sveriges Radio.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev