Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Så ska helikoptervården bli bättre

Publicerad: 22 november 2016, 14:33

Sävebasen.

Svensk luftambulans genomför nu en satsning för att förbättra den prehospitala traumavården med ambulanshelikopter på olycksplatser.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Från och med årsskiftet anställer Svensk luftambulans en utvecklingschef, en utbildningschef och en forskningschef. De tre deltidstjänsterna är en del i en satsning på att utveckla den luftburna vården med ambulanshelikopter.

– Vi vill ta ett helhetsgrepp ­på hela den luftburna prehospitala sjukvården där vi arbetar för att flytta ut intensivvården till olycksplatsen, säger Per Arnell, verksamhetschef för helikopterverksamheten i Västra Götalandsregionen.

Västra Götaland står bakom Svensk luftambulans tillsammans med Värmland, Dalarna och Uppsala. En av de nya tjänsterna kommer att vara placerad i Uppsala och två i Mora.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna bidra till att ta fram nationella behandlingsriktlinjer för prehospital luftburen intensivvård, säger Per Arnell.

Dessa behandlingsriktlinjer ska bland annat baseras på den forskning som Svensk luftambulans nu vill genomföra. Hösten 2015 inledde Svensk luftambulans en satsning på att kunna ge blod och plasma till patienter direkt på olycksplatsen. Sedan dess har sju patienter fått blod på plats och 23 patienter har fått plasma.

– Vi vill till exempel undersöka överlevnaden bland de patienter som får traumavård på plats med ambulanshelikopter jämfört med andra patienter, säger Per Arnell.

Han berättar att de utökade resurserna också ska användas till att ta fram riktlinjer för vården av svårt nedkylda patienter och riktlinjer för snabba transporter av strokepatienter som ska tas till sjukhus för trombektomi.

Relaterat material

Nu har första patienten fått blod direkt vid olyckan

Blod kan ges direkt på olyckplatsen

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev