Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Så ska Sahlgrenska lösa arbetsmiljöproblemen

Publicerad: 4 mars 2016, 08:49

Foto: Marie Ullnert

Farmaceuter och städare ska avlasta sjuk- och undersköterskor – och sjuka barn skickas till andra avdelningar. Så ska Sahlgrenska komma tillrätta med arbetsmiljön inom neonatalvården.

Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetNeonatalvård

Personal som dagligen beordrades in, svårigheter att ta ut rast och ständig underbemanning. Så lät det efter Arbetsmiljöverkets besök på den neonatala intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska i slutet av sommaren. Under hösten var det fortsatt ansträngt och i december uppmanades avdelningen att ta krafttag för att få bemanningen att matcha antalet vårdplatser. Annars kunde sjukhuset se fram emot ett vite på 200 000 kronor.

Deadline för att vidta olika åtgärder är den 7 respektive 21 mars, och arbetet pågår för fullt, enligt verksamhetschef Henrik Almgren.

– Vi blir antalsmässigt fler. Men en begränsande faktor är svårigheterna att hitta specialistkompetent och erfaren personal. Där handlar det om att erbjuda utveckling. Det är en tung akutverksamhet, för att orka med det måste det finnas andra moment. Till exempel att man ingår i olika typer av förbättringsuppdrag och att vi erbjuder kompetenshöjande insatser.

Utöver försök till rekrytering har sjukhuset framförallt jobbat med tre konkreta spår, säger Henrik Almgren.

■ Anlitat farmaceuter som kvalitetssäkrar läkemedelsarbetet och avlastar sjuksköterskor.
■ Anställt städare för att ta bort städuppgifter från undersköterskor.
■ Infört så kallade ”uteundersköterskor”.

– Det är väldigt erfarna undersköterskor med hög apparatkompetens. De är stöd för mindre erfarna undersköterskor och sjuksköterskor när det kommer till inställningar av respiratorer och annan avancerad utrustning. En del av arbetsmiljöproblemet har inneburit att man känt sig utlämnad och osäker.

Erika Pedersen som är förtroendevald för Vårdförbundet på avdelningen tycker att de långsiktiga åtgärderna är bra – men att det tar tid med upplärning av ny personal.

– Kortsiktigt är bara färre barn lösningen. Det är svårt att hålla sig till den lösningen och då fortsätter man beordringar om övertid och sådant som Arbetsmiljöverket vänder sig emot.

Henrik Almgren håller med om farhågan, och säger att man anstränger sig för att hänvisa patienter till andra avdelningar.

Finns de platserna?

– Inte i den omfattning som vi skulle behöva, vare sig i regionen eller utanför. Men extremprematurer brukar vi alltid klara av att flytta vid behov.

Räcker åtgärderna inför sommaren när semestrar ska tas ut?

– Det kommer de naturligtvis inte att göra. Sommaren är jättesvår för akutverksamheter. Vi utnyttjar semesterlagen fullt ut och har semesterperioder hela juni, juli och augusti. Men det finns inte vikarier att uppbringa för de medarbetare som tar semester. Vi kommer se över möjligheten att ta extra pass, och kanske får vi slå ihop avdelningar och koncentrera vården.

Relaterat material

Facken anmäler arbetsmiljön på neonatal-iva

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev