Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Så stoppade Kalmar flykten från akuten

Publicerad: 26 januari 2017, 11:14

Irene Ekvall, undersköterska, Björn Flodmark, verksamhetschef, Emma Andersson, sjuksköterska, Karin Falk, avdelningschef, Ingela Alfredsson, undersköterska och Jeanette Qvist, avdelningschef.

Foto: Björn Flodmark

Efter missnöje och en våg av uppsägningar har akuten i Kalmar nu stoppat sjuksköterskeflykten. Men det finns ingen quick fix.


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset i KalmarVårdkrisenVårdförbundet

2015 började missnöjet gro bland de anställda på akuten vid Länssjukhuset i Kalmar. I mitten av 2016 nådde det sin kulmen – omkring 40 personer hade då sagt upp sig, 33 av dem sjuksköterskor.

– Det var en våg av uppsägningar som sköljde över oss. Det fanns ett ganska utbrett missnöje med alla möjliga villkor, säger Björn Flodmark, överläkare och basenhetschef vid akutkliniken vid Länssjukhuset i Kalmar, till Dagens Medicin.

Nu är situationen annorlunda och på pappret finns inga vakanser, även om det inte finns full täckning för alla tjänstledigheter.

Hur lyckades ni vända det?

– Det finns ingen quick fix. Men det vi har gjort är att satsa på det vi faktiskt kan och det vår organisation är bra på.

Rent konkret innebär det satsningar på vårdnära service och temaveckor med enkel och opretentiös utbildning för att öka kunskapsnivån om akutsjukvård hos de nyrekryterade sjuksköterskorna, förklarar Björn Flodmark. Det har också inletts en allvarlig diskussion om arbetstidsförkortning med de lokala facken.

– Vi har fastnat för en modell och nu räknar vi på den för att se om den fungerar praktiskt och ekonomiskt.

Enligt Björn Flodmark har arbetet med att förbättra arbetsmiljön bara börjat. Han har även begärt en särskild lönesatsning men i den frågan fattar landstinget beslut centralt.

– Det vi vill uppnå är en förbättrad patientsäkerhet. Och det finns vetenskap som visar att bra patientsäkerhet byggs med god arbetsmiljö, en stabil organisation och en stabil ekonomi.

Dagens Medicin söker även Vårdförbundets lokala förtroendevalda.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev