Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Så stora är skillnaderna i ambulansernas e-hälsa

Publicerad: 11 oktober 2016, 08:21

Från automatisk informationsöverföring till journal, till total avsaknad av internet. När e-hälsan i landets ambulanser rankas, framkommer stora skillnader.


Ämnen i artikeln:

AmbulanssjukvårdVårdförbundetKarolinska institutetE-hälsomyndigheten

Kronobergs län är bäst i landet när det gäller e-hälsa i ambulanser, medan Stockholm släpar efter. Det visar den rankningslista som gjorts av E-hälsomyndigheten, Vårdförbundet, Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor och Karolinska institutet. Rankningen bygger på enkätsvar från sjuksköterskor i ambulanssjukvården.

I Kronoberg används sammanhållen journalföring där olika vårdgivare kan läsa varandras journaluppgifter. Läkarna kan ordinera läkemedel direkt i ambulansjournalerna, dit också data från medicinsk utrustning förs automatiskt.

Stockholm hamnar längst ned på listan. Men då ska man också påpeka att enkäten gjordes innan det nya systemet Frapp började införas.

– Stockholm har inte sammanhållen journalföring men jag tror ändå att de skulle ligga längre upp i  dag, säger Veronica Lindström, disputerad sjuksköterska som också sammanställt undersökningen på Karolinska institutet.

Meningen med rankningslistan är att belysa skillnaderna inom e-hälsan i svensk ambulanssjukvård och ge underlag till ett förbättringsarbete, säger hon.

Två av tre ambulansersjuksköterskor saknar tillgång till internet på jobbet. Sju av tio måste använda sin egen mobil för att söka information, och nästan hälften uppger att de saknar information om den aktuella trafiksituationen med GPS-stöd.

– Förutsättningarna för jämlik vård är inte lika för alla. Mönstret som jag kan se är att vi inte har en nationell inriktning.

Behövs nationella riktlinjer med minimikrav?

– Jag tror ambulanssjukvården, och framför allt patienterna, skulle må bra av det, säger hon.

När kommer hela Sverige att se ut som Kronoberg?

– Inte i morgon i alla fall. Men det borde inte vara så svårt. Vi efterfrågar inte datortomografer utan ganska enkla saker. Det finns fortfarande de i landet som skriver på papper.

Relaterat material

Så dåligt är it-stödet för ambulansvården

Oro för ambulansens nya system

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev