torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sabotage mot blåljuspersonal ska kunna ge livstid

Publicerad: 17 januari 2018, 13:55

Foto: Norstedts Juridik

Blåljussabotage – med upp till livstids fängelse – införs som ny brottstyp, enligt förslag från en statlig utredning.

Ämnen i artikeln:

VårdförbundetAmbulanssjukvård

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Vid en pressträff på onsdagen berättade riksåklagare Anders Perklev om tre förslag som utredningen om skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal kommit fram till. Bakgrunden är den ökade förekomsten av våld och stenkastning mot ambulans, räddningstjänst och polis i framför allt socialt utsatta områden. Attackerna har förekommit sedan ett tiotal år tillbaka men har gått upp och ner i intensitet, enligt riksåklagaren.

Enligt utredningens förslag införs brottet blåljussabotage som föreslås ge högst fyra års fängelse om det bedöms vara av normalgraden. Grovt brott föreslå leda till fängelse i två år upp till livstid eller 18 år. Blåljussabotage definieras som ”att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som kan allvarligt förhindra eller försena ett uppdrag”.

Utredningen föreslår också att straffet för våld mot tjänsteman skärps samt att det införs en ny straffskärpningsgrund i brottsbalken om någon angriper en person till följd av personens yrkesutövning. Det senare förslaget innebär att domstolarna ska se särskilt allvarligt på om någon angriper en person till följd av dennes yrkesutövning. Förslaget är också generellt och föreslås gälla alla yrkesutövare och därmed även innefatta angrepp mot exempelvis övrig vårdpersonal och journalister.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sade på pressträffen att han tror att förslagen kan få en avskräckande effekt. Och i de fall det inte gör det, kommer de personer som begår brotten sitta i fängelse en längre tid jämfört med i dag. Tanken är att förslagen ska ut på remiss under våren och regeringen planerar att lämna en proposition till riksdagen innan valet. Sedan föreslås förslagen träda i kraft den 1 januari 2019.

Johan Larson är viceordförande i Vårdförbundet.

– Det känns bra att vi har blivit tagna på allvar. Våra jurister behöver ju analysera förslagen men det känns lite som en home run, livstids fängelse för blåljussabotage är ju den kraftfullaste signalen som kan ges, säger han till Dagens Medicin.

Enligt Johan Larson har Vårdförbundet bidragit till en nyanserad och ickealarmistisk bild av situationen. Förbundet har förmedlat att hot och våld inom vården inte bara handlar om gängkriminalitet.

– Det handlar även om de väletablerade – män med slips som inte tar ett nej, säger han.

Johan Larson vill dock inte gå så långt som att säga att Vårdförbundet tar åt sig äran för att förslaget om den nya straffskärpningsgrunden.

– Det behövs ett större grepp. Vi som förbund är intresserade av att det görs mål, inte av vem som har gjort det. Jag tror att våra medlemmar kommer att uppfatta att de hörsammats.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev