Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Omvårdnad

Sahlgrenskas sjukhusdirektör leder vårdkompetensrådet

Publicerad: 17 december 2019, 14:51

Ann-Marie Wennberg Larkö, sjukhusdirektör för Sahlgrenska universitetssjukhuset, blir ordförande i det nationella vårdkompetensrådet. Det har regeringen beslutat.


I september fick Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta ett nationellt råd för att stärka kompetensen i vården. Rådet, som kommer att ha ett eget kansli hos Socialstyrelsen, ska bestå av 14 ledamöter och under tisdagen tog regeringen beslutet att utse Ann-Mari Wennberg Larkö till ordförande.

– Kompetensförsörjningen i sjukvården är en nyckelfråga för att klara de utmaningar vi står inför – men också för att kunna utnyttja de nya möjligheter som vi utvecklar medicinskt och tekniskt. Sjukvården har aldrig haft så mycket att erbjuda sina patienter som i dag, men vi kan inte arbeta på samma sätt som vi gjort tidigare, säger Ann-Marie Wennberg i en skriftlig kommentar till Dagens Medicin. Hon fortsätter:

– Ökad samverkan mellan akademi och sjukvård för att utveckla de traditionella vårdutbildningarna, men också öppna för nya yrken i vården, är frågor jag själv brinner för. Vikten av forskningen i sjukvården är ett annat centralt område – om vi inte hela tiden utvecklar vården kommer vi på efterkälken. Som sjukhusdirektör utgör dessa frågor också en viktig del av mitt uppdrag.

Ledamöterna ska representera lärosäten, regioner, kommuner, Socialstyrelsen, Universitetskanslerämbetet och den sjukvårdsregionala nivån.

– Vi är i stort behov av fler läkare, sjuksköterskor och barnmorskor i hela landet för att säkra välfärden. Kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården ställer krav på goda samarbeten mellan högskola, forskning och regioner. Det nationella vårdkompetensrådet är ett viktigt steg i det fortsatta arbetet, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Rådets arbete startar vid årsskiftet och tio miljoner kronor avsätts för 2020 för arbetet. Regeringen räknar med att avsätta pengar varje år till och med 2022.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev