Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Samarbete nyckeln i Västerbotten

Publicerad: 12 februari 2016, 09:30

Långa avstånd och få invånare har tvingat fram okonventionella samarbeten mellan kommuner och landsting i Västerbottens län. Längst har Malå kommit.


Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landsting

– Vi har en gemensam avdelning på sjukstugan med både akutvårdsplatser och kommunala platser. Och så står kommunen för en sjuk­sköterske­tjänst på ambulansen och för garageplatsen, säger Carina Kostet, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Malå och tillträdande chef för avdelningen.

Akutvårdsavdelningen i Malå var under många år nedläggnings­hotad och ambulansen skulle dras in. Det låter som ett bekant gles­bygds­problem. Men Malå, med sina drygt 3 000 invånare, lyckades vända liten­heten till sin fördel.

– Vi har liksom lite special­lösningar här. Utifrån trodde alla att det skulle bli besvärligt för oss att få samarbetet att fungera, men så har det inte blivit. Kommunen sitter på nedervåningen och landstinget på övervåningen i ett och samma hus, så om det är några problem tar vi bara trappan och löser dem direkt.

Nu har kommunen och landstinget haft sin gemensamma vårdavdelning sedan 2012. Kommunen har sex vårdplatser och landstinget fem. På avdelningen finns sjuksköterskor från båda arbetsgivarna samt kommunalt anställda undersköterskor. Vilken sköterska som för tillfället tjänstgör på ambulansen varierar och när ambulansen inte är på utryckning får avdelningen ett ext­ra par händer. Och den ovanliga arbets­modellen har gett positiva bieffekter.

– Det som skiljer oss i Malå från många andra kommuner i Norrland är att vi har lätt att rekrytera sköterskor. Jag tror att det beror på arbets­tiderna. Det är ju ganska unikt att vara sjuksköterska och aldrig be­höva jobba kvällar, nätter och helger. Då är det landstingets sjuk­sköterska som står för alla insatser på exempel­vis särskilda boenden.

Liknande sjukstugesamarbeten finns på flera orter i Väster­bottens inland. Landstingsdirektören ­Anders Sylvan ger följande förklaring:

– Avstånd, befolkningsunderlag och svårigheter att rekrytera legitimerad personal: Det är under ­pressen av de här yttre faktorerna som man blir tvungen att hitta nya arbets­lösningar. Vi kan inte konkurrera och ta nyckelpersoner från varandra, utan vi måste samsas om hur man bäst kan nyttja de vård­utbildade som väljer att bosätta sig i kommunen.

Och enligt Anders Sylvan är det i Malå som samarbetet tagits allra längst.

– Även om kommun och landsting inte är gemensam arbetsgivare uppträder man som en part mot sina personalgrupper. Det skapar ett väldigt gott samarbetsklimat.

Vidden av samarbetet blir tydlig när Carina Kostet får frågan hur de hanterar en av vårdens stora stöte­stenar, tillgång till journaler över vårdgivargränserna.

– Vi har NPÖ, nationell patient­översikt, men vi använder inte riktigt den tjänsten. Vi har ju direktkontakt.

Här pågår också nära samarbeten mellan kommun och landsting

Sjukstugorna i Västerbottens län delar ofta lokal med äldre­boenden och samarbete pågår kring bland annat bemanning. Sjukstugor finns, förutom i Malå, på följande orter:

■ Dorotea
■ Sorsele
■ Storuman
■ Tärnaby
■ Vilhelmina
■ Åsele

ANNA-CAJSA TORKELSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev