Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Samlar in till film om barnmorskeuppror

Publicerad: 2 maj 2013, 10:31

Barnmorskeupproret är temat för dokumentärfilmaren Åse Fougners projekt, som hon nu försöker samla in pengar till från allmänheten.


Hon har följt vårens barnmorskeuppror i Stockholm med krav på mer resurser, bättre arbetsvillkor och patientsäker förlossningsvård på nära håll. Det har varit allt från möten, demonstrationer, stormöten och besök på arbetsplatser. För två veckor sedan startade dokumentärfilmaren Åse Fougner en insamling för att delfinansiera sitt projekt. Hittills har 145 personer bidragit med totalt 44 050 kronor. Drömmålet är att få in 300 000 kronor.

– Hittills har 2 300 personer gillat projektet på crowdfunding-sidan, men 145 personer har lagt ett bidrag. Om alla som gillade sidan hade lagt en 50-lapp var hade det varit klart nu. Samtidigt är det väldigt kul att se varje enskild person som lägger en 50-lapp, att det är personer som jag inte känner. Det känns uppmuntrande, säger Åse Fougner.

Åse Fougner tycker själv att hon gör en film om svensk förlossningsvård, men också om påverkan och demokrati. Att hon ägnar sig åt just detta har sin förklaring ett antal år tillbaka i tiden.

– Jag gjorde en dokumentärserie för SVT 2008, ”Barnmorskorna”. Barnmorskor som jag lärde känna då berättade i våras om hur deras situation har blivit värre, att de funderar på att sluta. De berättade att de hade startat en grupp, att de ville förändra. Jag ville vara med från början och följa det.

Du har valt att försöka delfinansiera filmen med hjälp av crowdfunding, alltså bidrag från allmänheten. Varför då?

– Det finns många projekt som har delfinansierats på det sättet. Jag tyckte att det var värt att prova eftersom det finns ett starkt intresse för de här frågorna. Insamlingen går inte så snabbt som jag hade hoppats. Jag tror att det finns ett motstånd, ett tekniskt motstånd, till att ge pengar via internet.

Att göra en film på en timme kostar uppåt en miljon kronor, berättar Åse Fougner. Därför kommer filmen inte att finansieras av kampanjen, ens om drömmålet uppnås. Men crowdfunding är åtminstone ett snabbare sätt att få in pengar på än de traditionella.

– Det är otroligt tufft att finansiera en film. Man vill filma under tiden.

Hur ser dina förutsättningar ut för att göra klart filmen i nuläget?

– Jag ska till exempel vara med på ett möte i kväll, när barnmorskorna förbereder sig inför möten med politiker och vårdbeställare. Det är intressant att följa vad som händer när den första vågen av stridsglöd och entusiasm har lagt sig. Men det är svårt.

Tar filmen ställning för barnmorskorna?

– Filmen tar ställning på så sätt att jag följer och filmar dem. På så sätt är den subjektiv. Men det här handlar inte om att det är just alliansen som styr vården i Stockholm, utan om hur synen på förlossningsvård och födande långsamt har förändrats. Jag tycker att det är väldigt spännande att ta upp hur det var på till exempel 1970-talet, när man slogs bara för att få smärtlindring. Många blir superintresserade av de här frågorna under de nio månader som graviditeten pågår. Sedan släpper man det. Men det har hänt väldigt mycket under 100 år. Jag vill ta tempen på svensk förlossningsvård i nutid och se var vi hamnat och hur den mår.

Insamlingen från allmänheten kommer att pågå i 24 dagar till.

Relaterat material

Barnmorskor krävde mer resurser

”Vi kan inte ta ansvar för vården”

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev