Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Säs får pris för metod för ökad patientsäkerhet

Publicerad: 19 januari 2015, 12:55

Södra Älvsborgs sjukhus modell ”Gröna korset” har utsetts till årets innovation inom kvalitetsutveckling i en europeisk tävling.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSödra Älvsborgs sjukhus

Gröna korset är en ganska enkel modell som nu används på halva Säs, för att arbeta med patienternas säkerhet. Allt som behövs är papper, färgpennor och korta dagliga avstämningsmöten där vårdpersonalen på en enhet går igenom saker som inte har fungerat och som riskerat att leda till en vårdskada eller utsatt en patient för risk för skada under det gångna dygnet.

Det är bra att ha en grön penna, en gul, en orange och en röd. Att systemet fått namn efter den gröna färgen beror på att den symboliserar ”utan vårdskada” och målet är att kunna fylla så många dagsrutor gröna att månaden till slut är helt grön. Dessutom bildar de ifyllda dagarna ett kors.

Gröna korset började användas på kirurgkliniken på sjukhuset år 2011. Chefläkaren Lars Rex var då verksamhetschef och hade sett modellen användas i industrin, där den är etablerad för att minska arbetsplatsskador.

Säs hade haft några allvarliga händelser som passerat utan systematisk uppmärksamhet.

– Jag började fundera över hur vi skulle kunna föra över metoden från industrin och anpassa den till vårdmiljön, säger Lars Rex, i ett pressmeddelande.

Under det här året är målet att alla avdelningar ska börja använda metoden och sedan är tanken att även patienter ska involveras i arbetet.

I dag tar Lars Rex och vårdutvecklaren Katherina Hansson emot priset ”Quality innovation of the year”, som delas ut till företag, organisationer eller individer för innovationer kring medvetet systematiskt kvalitetsarbete, under en ceremoni i Budapest, Ungern.

Gröna korset

Grön = är en dag helt utan vårdskador eller risk för vårdskador

Gul = risk för vårdskada

Orange = vårdskada har inträffat

Röd = allvarlig vårdskada har inträffat

Enligt Säs gör den dagliga visuella uppföljningen att kvalitetsarbetet snabbas på, att öppenheten kring problem ökar samt att fler etiska diskussioner förs.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev