söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Satsning på specialistutbildade

Publicerad: 30 april 2013, 06:28

Nu är det dags för en större lönespridning bland sjuksköterskor. Det anser Stockholms läns landsting, som satsar på specialistsjuksköterskorna.


I går meddelade Akademiska sjukhuset i Uppsala att de gör en lönesatsning på sina grundutbildade sjuksköterskor. 1 500 kronors påslag i två steg erbjuder sjukhuset gruppen.

I dag, tisdag, presenterar alliansen i Stockholms läns landsting en riktad satsning på 90 miljoner kronor under två år för att höja sjuksköterskelöner. Men i Stockholm är det inte de grundutbildade som står i fokus, utan ”specialistsjuksköterskor på akutsjukhusen som arbetsgivaren bedömer särskilt bidrar till verksamheten”.

– Många sjuksköterskor tjänar för dåligt i förhållande till sin kompetens. Det gäller framför allt sjuksköterskor med specialistutbildning och erfarenhet, vars kunskaper och bidrag till verksamhetsutvecklingen belönas dåligt.  Den sammanpressade lönestrukturen i vården har lång tradition – men dåliga traditioner är till för att brytas, säger Anna Starbrink (FP), produktions- och personallandstingsråd, i ett pressmeddelande.

Anna Starbrink beskriver satsningen som ”ett första steg mot en mer individuell lönesättning” .

45 miljoner kronor per år har avsatts för 2014 och 2015, som ska gå till barnmorskor och specialistutbildade sjuksköterskor i vissa bristyrken på akutsjukhusen. Alliansen bedömer att den gruppen omfattar cirka 3 000 personer i landstinget och pengarna kommer att fördelas mellan akutsjukhusen utifrån hur många anställda i den berörda gruppen de har.

Om pengarna skulle fördelas lika på dessa 3 000 personer skulle det innebära 1 500 kronor per person och månad utöver den ordinarie löneöversynen, men pengarna ska fördelas individuellt av de lönesättande cheferna.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev