Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sex förslag för ökad jämlikhet i vården

Publicerad: 21 oktober 2014, 12:40

Vårdanalys slår ett slag för en nationell modell för att mäta och följa upp ojämlik vård. De geografiska skillnaderna i resurstillgången bör också kartläggas.


I den nya rapporten  En mer jämlik vård är möjlig  vrider och vänder Vårdanalys på orsakerna till så kallade omotiverade skillnader inom hälso- och sjukvården. Då avses skillnader som inte kan förklaras med patienters olika medicinska förutsättningar, behov och preferenser.

Själva mötet mellan vårdpersonalen och patienten är viktigt för om vården ska anses vara jämlik, anser utredaren Åsa Ljungvall. Enligt  regelboken  ska personalen anpassa sig till vilka förkunskaper en patient kan tänkas ha och hur väl patienten förmår att uttrycka sina önskemål. Personalen ska också bortse från sina egna förutfattande meningar om exempelvis lågutbildade personer från länder utanför EU.

I litteraturen och genom egna intervjuer hittar Vårdanalys exempel på ur jämlikhetssynpunkt mindre lyckade möten, som exempelvis vid warfarinbehandling efter stroke och vid information om läkemedelsbiverkningar.

De bakgrundsfaktorer som finns med modellen för analys av omotiverade skillnader är geografin, skillnader mellan män och kvinnor, utbildningsnivåer, om patienter födda i Sverige och utanför EU, samt patienter med och utan psykisk sjukdom.

Vårdanalys levererar sex förslag som kan öka jämlikheten i vården. Dit hör att utveckla en nationell modell för att mäta och följa upp ojämlik vård. Liksom att kartlägga vilka geografiska skillnader det finns i tillgången på personal och andra resurser.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev