Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sineva Ribeiro: ”Jag tror inte på splittring”

Publicerad: 15 november 2017, 15:40

”Det är klart att vi alltid kan bli bättre, självklart. Vi ska inte sätta oss på våra höga hästar och tro att allt är bra, för det tror jag inte att det är. Det kan alltid bli bättre, men jag tror inte på splittring”, säger Sineva Ribeiro.

Foto: Ulf Huett

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro tycker att Barnmorskeförbundets beslut om att på sikt bilda en egen facklig organisation är olyckligt och historielöst.


– Jag tror inte på splittring. Jag tror inte att konkurrensutsättning gynnar barnmorskorna. Jag tror inte att de blir så pass stora att det blir ett starkt fackförbund, säger Sineva Ribeiro till Dagens Medicin.

Barnmorskeförbundets beslut om att ta steget från professionsförening till fackförbund är något som tydligt upprör Vårdförbundets ordförande. När Sineva Ribeiro för två veckor sedan läst Barnmorskeförbundets propositioner, om att bilda en egen facklig organisation och att verka för en direktutbildning, frågade hon de barnmorskor som är medlemmar och förtroendevalda i Vårdförbundet vad de tyckte.

– Generellt är svaren att de tror på att vara tillsammans och de tror inte på en direktutbildning, det är väldigt tydligt. Genom att vara sjuksköterska och barnmorska har man ett större arbetsfält och det är många som i dag inte jobbar inom förlossningsvården.

Samtidigt tillstår Sineva Ribeiro att Vårdförbundet alltid kan bli bättre.

– Vi behöver förbättra oss om man känner att man inte är sedd.

Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg sade i en intervju med Dagens Medicin att hon anser att Vårdförbundets misslyckats med driva vissa frågor vad det gäller barnmorskornas arbetsmiljö och villkor. Exempelvis stress, återhämtning och lön.

Vad anser du om det?

– När det gäller arbetsmiljöfrågorna så är det dem vi har drivit. Det avtal vi har i dag gäller även barnmorskor. Att lägga hela arbetsmiljöproblemet i Vårdförbundets knä tror jag är fel, säger Sineva Ribeiro.

Hon poängterar också att barnmorskorna är löneledande bland Vårdförbundets yrkesgrupper.

– Att då säga att de ojämställda lönerna är Vårdförbundets fel tror jag varenda människa ser att det inte är. Så är det inte.

Barnmorskeförbundet har ändå röstat i den här frågan, är det ett misslyckande för Vårdförbundet?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har olika medlemmar även om vi har några gemensamma. Vissa av våra är inte medlemmar hos dem, och vissa av dem är inte medlemmar hos oss. Det är så demokrati är. Men jag tycker inte att det kan vara vårt misslyckande. Jag tycker att det är ett misslyckande bland våra fyra yrken att vi inte lyckas med att enas.

Sineva Ribeiro lägger till:

– Vi borde veta bättre efter historiken. Det är en jättelång historia till varför vi är just fyra yrkesgrupper. Vi firade 40 år i år och då var det väldigt tydligt att det var tillsammans vi var starka. Att inte kunna sin historia, det är förödande.

Tror du det finns tankar på att bryta sig loss bland någon av de andra yrkesgrupperna i Vårdförbundet?

– Om du tittar på våra 114 000 medlemmar så är 80 000 sjuksköterskor. De andra är så små. Vi har en konkurrent, vi har Naturvetarna vad det gäller biomedicinska analytiker.

Sineva Ribeiro konstaterar att om barnmorskorna kommer att ha två fackförbund framöver måste de också göra ett val:

– Jag är inte säker på att det är vi som blir förlorarna. Jag tror att vi behöver bli starka tillsammans och jag tycker att det är olyckligt att de fattar ett beslut utan att riktigt ha grund för det.

Relaterat material

Barnmorskor på väg mot att bilda eget fackförbund

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev