Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjukhus tar tillbaka rökrutor

Publicerad: 14 november 2014, 09:00

Foto: Photos.com

Lasarettet i Ystad införde för två år sedan ett rökförbud på hela sjukhusområdet. Nu har sjukhusledningen beslutat att rökrutor ska återinföras.


Det var den tidigare sjukhusledningen fattade beslutet om ett totalt rökförbud, och sjukhuset har varit det enda i Region Skåne med ett sådant förbud. Men nu har den nya sjukhusledningen beslutat att förbudet ska hävas, och rökrutor kommer åter att finnas på sjukhuset nästa år.

– Det har lett till en negativ arbetsmiljö att det inte funnits några anvisade rökplatser. Människor har stått och rökt utanför entrén till sjukhuset och då har rökluften dragits in i ventilationssystemet, säger chefsjuksköterskan Elin Fahlström till Ystads Allehanda.

Elin Fahlström sitter i ledningsgruppen för Skånevård Kryh, där lasarettet ingår. Hon säger även till tidningen att både patienter och medarbetare erbjuds hjälp att sluta röka, och att ledningen ser rökning som en viktig fråga. Men de måste förhålla sig till verkligheten, och det är bättre att avgränsade platser finns än att människor ska stå och röka överallt, menar hon.

Linda Maripuu, utredare på Folkhälsomyndigheten, är kritisk till beslutet.

– Konsekvenserna av rökning innebär stora kostnader för landstingen. Därför är det olyckligt att återinföra rökning på ett sjukhusområde. Rökfria miljöer är dessutom ett stöd för dem som slutat röka eller funderar på att göra så, säger hon till Ystads Allehanda.

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev