Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjukhus tog fel på patienter

Publicerad: 24 november 2014, 09:40

Foto: Johan Adelgren.

Två patienter med samma namn förväxlades på Danderyds sjukhus.


Efter att ha hittat sin mor förvirrad i hemmet följer en man med sin mor till akuten på Danderyds sjukhus. Han blir sedan tvungen att åka men får efter några timmar ett sms av modern där hon skriver att hon är på avdelning A.

Efter ytterligare några timmar rings mannen upp från akuten och en sjuksköterska berättar att hans mor befinner sig på avdelning B. Mannen ifrågasätter då sin mors uppgifter och när hans fru sedan ringer upp avdelning B får hon en bekräftelse på att en patient med samma namn som mannens mor är intagen där. Hon får också en uppdatering på patientens hälsotillstånd.

Mammans syster åker sedan till sjukhuset för att besöka henne på avdelning B, men möts där av beskedet att hon inte finns där.  Mamman ligger i själva verket på avdelning A, precis som hon sagt hela tiden. Det visar sig att det på sjukhuset fanns en till patient med samma namn som modern.

I en anmälan om fel i vården till Inspektionen för vård och omsorg är sonen kritisk till sjukhusets förväxling och dess följder vad det exempelvis gäller patientsekretess och patientsäkerhet.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev