Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjukhuset kan göra personalen sjuk

Publicerad: 24 mars 2017, 12:52

Inomhusmiljön på psykiatrihuset i Lund verkar orsaka hälsoproblem för de anställda. Nu hotar Arbetsmiljöverket med vite.


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Enligt Vårdfokus har anställda vid psykiatrihuset drabbats av astma, lunginflammationer, näsblod och trötthet sedan verksamheten flyttade in i det ombyggda landstingshuset hösten 2013. Besvären ska ha börjat bara ett par veckor efter flytten då anställda ska ha klagat på besvär i luftvägar och slemhinnor.

Tidningen skriver att besvären sedan eskalerat med spontana näsblödningar, lunginflammationer och minskad lungkapacitet. En nyligen genomförd enkät bland 410 anställda ska dessutom ha visat att 78 procent upplevde luftkvaliteten som dålig.

De lokala skyddsombuden har påtalat att material i väggar, golv och tak borde undersökas men arbetsgivaren ska enligt Vårdfokus inte ha velat utföra den typen av undersökningar innan de anställda besvarat enkäten. Skyddsombuden skickade därför en begäran direkt till Arbetsmiljöverket och myndigheten har nu svarat att Region Skåne innan den 26 maj ska presentera en handlingsplan, annars hotar ett vite om 100 000 kronor.

Arbetsgivaren uppger för Vårdfokus att det pågår en kartläggning för att reda ut varför medarbetarna inte mår bra av inomhusmiljön.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News