Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjukhusjobb med handske ger eksem

Publicerad: 24 oktober 2016, 05:56

Flitig handtvätt och en ökad användning av gummihandskar ger vårdpersonal eksem. Däremot verkar handsprit inte irritera händerna.


Var femte sjukhusanställd i södra Sverige – upp till 5 000 personer – fick handeksem senaste året, enligt en enkät. Forskare vid Skånes universitetssjukhus kan se två tydliga samband, skriver Sydsvenskan.

– Ju fler gånger man tvättar händerna med tvål och vatten under en arbetsdag, desto vanligare är det med eksem, säger överläkare Nils Hamnerus till tidningen.

– Och ju längre tid du har gummihandskar på dig, desto vanligare är det.

Användningen av engångshandskar har ökat femtonfaldigt på bara några år. Man har samtidigt gått över från vinylhandskar till gummihandskar. I studien testades 500 vårdanställda på ämnen som finns i handskarna, och sju procent var allergiska mot något av dem.

Men även de som inte är allergiska kan få eksem.

– Om du tvättar händerna med tvål, som kan vara väldigt irriterande för huden och sedan stoppar in dina fuktiga händer i en gummihandske, så utsätt huden för påfrestningar, säger Nils Hamnerus till Sydsvenskan.

Inget samband hittades mellan handsprit och eksem. Sprit är, trots att det ofta svider, betydligt mildare för händerna än tvål, enligt forskarna.

SOFIA TANAKA/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev