Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Omvårdnad

Sjuksköterska stal från patient

Publicerad: 13 november 2014, 13:37

En patientansvarig sjuksköterska plockade ut 30 000 i kontanter från sin egen patients konto. Nu blir hon av med sin legitimation.


I mitten av 2013 fann sjuksköterskan en plånbok när hon var på väg hem. När hon öppnade plånboken insåg hon att den tillhörde en patient på äldreboendet där hon var patientsansvarig sjuksköterska. I plånboken fanns också ett bankkort med tillhörande pinkod.

Men i stället för att lämna tillbaka plånboken, som var sjuksköterskans första tanke, handlade hon i stället för omkring 3 000 kronor i olika butiker och tog även ut 30 000 kronor i kontanter. Efter några dagar slängde hon plånboken och åkte på semester i flera veckor.

Sjuksköterskan ska även ha deltagit i letandet efter plånboken på sin arbetsplats och när hon fick ett samtal av polisen lämnade hon sedan tillbaka pengarna som hon ska ha haft i ett kuvert hela tiden. Hon betalade även tillbaka kortköpen.

Sjuksköterskan fälldes efter det att brottet uppdagades i såväl tingsrätt som hovrätt och hon blev även av med sitt jobb. Nu har också Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, beslutat att dra in hennes legitimation.

Enligt HSAN:s beslut var den tidigare sjuksköterskan inte i ekonomisk nöd när hon tog pengarna. Hon hade det däremot jobbigt privat och mådde dåligt:   Hon var inte sig själv, kände sig utmattad och det slog slint.

Som skäl för beslutet skriver HSAN att brottet visserligen inte är att betrakta som allvarligt av de allmänna domstolarna. Men de andra omständigheterna, bland anat att det var riktat mot en patient som befann sig i beroendeställning till sjuksköterskan, gör att det är att betrakta som allvarligt patientsäkerhetslagens mening.

På frågan om varför hon gjorde som hon gjorde ska den tidigare sjuksköterskan ha sagt att hon inte visste.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev